Wrexham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wrexham
Wrecsam
St. Giles' kirke i Wrexham.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Hovedområde:Wrexham
Trad. grevskap:Denbighshire
Bevart grevskap:Clwyd
StatusBy (town)
PostnummerLL11-14
Befolkning65 692 (2011)
Kart
Wrexham
53°02′47″N 2°59′36″V

Wrexham (walisisk: Wrecsam) er en industriby i det nordlige Wales. Den er kjernen i grevskapsdistriktet Wrexham. Omkring en tredjedel av innbyggerne i distriktet bor i selve Wrexham by.

Byen var tidligere et av de tyngst industrialiserte områdene i det nordlige Wales, med teglsteinsproduksjon, stålverk og mange kullgruver. Alt dette er nå nedlagt, og det enorme jernbanenettverket i og rundt byen ble fjernet i 1960-årene. Mange ønsket etter det å flytte vekk fra byen, men på grunn av mangelen på arbeidsplasser og mange boliger på markedet var det umulig å finne nok kjøpere som var villige til å betale akseptable priser. Byen gikk derfor inn i en økonomisk krise.

Den negative trenden ble til en viss grad snudd i løpet av 1990-årene, gjennom programmer som gav støtte til lettere industri som etablerte seg i området. Store områder som var skadet av kullgruvedrift har blitt satt i stand som industriiområder.

Byen har fortsatt noen av de fattigste områdene i Wales, som bydelen Caia Park. I 2003 brøt det ut opptøyer der da lokale ungdommer angrep kurdere som de mente fikk urettferdige fordeler. Da politiet ankom ble det kastet brannbomber mot dem. North Wales Police fikk i ettertid svært god omtale for sin håndtering av situasjonen, mens politikere fortsatt er under kritikk fordi mange[hvem?] mener at prosjekter for å bedre forholdene i bydelen ikke har tatt tak i en del grunnleggende fattigdomsproblemer.

Gateskilt på engelsk og walisisk

Kultur[rediger | rediger kilde]

Fotballklubben Wrexham AFC spiller i den engelske ligaen Football League Two. Llanelli Scarlets er en av de fire profesjonelle rubgyklubbene i Wales som spiller i Celtic League.

Det nasjonale Eisteddfod ble arrangert i Wrexham i 1888, 1912, 1933 og 1977. En uoffisiell Eisteddfod ble holdt der i 1876.

Det nyeste kollegiet til University of Wales, North East Wales Institute of Higher Education (NEWI), ligger i Wrexham.

Wrexhams viktigste anglikanske kirke er St. Giles. Kirketårnet er regnet som et av Wales' syv underverker. Det katolske Wrexham bispedømme har sete i byen, med katedralen Wrexham katedral.