Abergavenny

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Abergavenny
Y Fenni
Abergavenny
Abergavenny sentrum.
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landWales Wales
Hovedområde:Monmouthshire
Trad. grevskap:Monmouthshire
Bevart grevskap:Gwent
StatusBy (town)
Befolkning14 055 (2001)

Abergavenny (walisisk Y Fenni) er en markedsby i Monmouthshire i Wales. Den ligger omkring 23 km vest for Monmouth, ved stedet for den lille bekken Gavenny renner inn i elven Usk. Byen er nesten omringet av høye fjell. Den hadde i middelalderen en bymur på grunn av nærheten til grensen til England, og man finner restene av et slott som ble bygget kort tid etter normannernes erobring der.

I romersk tid var stedet kjent som Gobannium. Det lå et lite fort der, hvor man voktet veien gjennom Uskdalen for å holde fred mellom stammene i fjellene der. Det finnes bare små spor etter fortet.

I 12. og 13. århundre var byen ofte åsted for grensestrider. Giraldus Cambrensis fortalte at slottet i 1173 ble tatt av waliserne. Hamelyn de Baalun, første lord av Abergavenny, grunnla et benediktinerkloster der. William de Braose sørget for at det ble gitt tiende av slottets og byens inntekter for å finansiere klosteret. Det ble oppløst ved reformasjonen. Kirken St. Mary's er den gamle klosterkirken, men den er ombygget i gotisk stil.

Under den engelske borgerkrigen besøkte Karl I av England byen, før beleiringen av Raglan Castle i 1645. Han styrte personlig rettssaken mot Trevor Williams og andre parlamentarianere.

I 1639 ble byen inkorporert under et charter. Et nytt charter med større privilegier ble skrevet i 1657, men det ser ikke ut til at det ble formelt utstedt. Fordi byens embetsmenn nektet å avlegge troskapsed til Vilhelm III i 1688 ble charteret annullert, og det gikk nedover med byens velstand.

Tittelen lord av Abergavenny ble innført i normannisk tid. Den ble så definert som et baroni for William Beauchamp, første baron Abergavenny (død 1411). I 1784 ble den erstattet av en jarletittel, som i sin tur ble erstattet av tittelen marki av Abergavenny i 1876. Den nåværende marki er Christopher George Charles Nevill, 6. marki av Abergavenny.

Abergavenny Thursdays Football Club ble grunnlagt i 1927, og spiller pr. 2005 i Gwent County Leagues tredje divisjon. Bare femten år tidligere var den et av topplagene i Wales, med seiere i Welsh Football League i 1991 og 1992. I 1993, etter at den nye League of Wales hadde blitt opprettet, rykket den ned, og har siden falt to divisjoner til.

Byen var vertskap for det nasjonale Eisteddfod i 1913.