Pontypridd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pontypridd
Pontypridd.jpg
Pontypridd.
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landWales Wales
Hovedområde:Rhondda Cynon Taf
Trad. grevskap:Glamorgan
Bevart grevskap:Mid Glamorgan
StatusBy (town)
PostnummerCF37
Retningsnummer01443
Befolkning29 781 (2001)

Pontypridd
51°35′48″N 3°20′13″V

Pontypridd (kalles lokalt Ponty) er en by i Rhondda Cynon Taf i det sørlige Wales, omkring 20 km nord for Cardiff.

Navnet er walisisk, og betyr «broen ved jordhuset». Broen det vises var en gangbro over elven Taff. Byen er dog mer kjent for en nyere bro, nemlig Old Bridge fra 1755. Den ble bygget av William Edwards, og var hans tredje forsøk på stedet. Da den ble åpnet var den Europas lengste enkeltspennsbro i stein. Den utgjør et perfekt segment av en sirkel, 43 meter lang og 11 meter over elven. Gjennom hver ende går tre hull av forskjellig diameter, som ble laget for å redusere vekten, men som viste seg å få en interessant estetisk effekt som en bonus. Den kraftige stigningen gjorde det vanskelig å kjøre en hestekjerre over, og i 1857 finansierte befolkningen en ny bro, Victoria Bridge, ved siden av. I perioden etter konstruksjonen av Old Bridge og frem til 1860-årene var byen kjent som Newbridge.[trenger referanse]

Byens historie preges av kull- og jernindustri. Den ligger på stedet for dalene Rhondda og Taff krysser hverandre, og ble derfor et viktig sted for transporten av kull fra Rhondda og jern fra Merthyr Tydfil, først via Glamorganshirekanalen og senere over Taff Vale Railway til havnene i Cardiff og Barry, Glamorgan. Den hadde en periode verdens lengste togplattform.

University of Glamorgan, som ble grunnlagt som en høyskole for gruvearbeidere, ligger i byen.

Pontypridd har et at de fremste rugbylagene i Wales, og mange av spillerne derfra har vært på landslaget.

Blant kjente personer fra Pontypridd finner man sangeren Tom Jones (som ble født i Treforest like ved); Evan og James James, forfatterne av Wales nasjonalsang «Hen Wlad fy Nhadau»; William Price, den første som utførte en kremasjon i moderne tid i Storbritannia; operasangerne Stuart Burrows og Geraint Evans; bokseren Freddie Welsh; rugbyspilleren Michael Owen og bandet Lostprophets.

Pontypridd var vertskap for det nasjonale Eisteddfod i 1893.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]