Brecon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brecon
Aberhonddu
St. Marys kirke i Brecon.
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landWales’ flagg Wales
Hovedområde:Powys
Trad. grevskap:Brecknockshire
Bevart grevskap:Powys
StatusBy (town)
Retningsnummer01874
Befolkning7 901 (2001)
Kart
Brecon
51°56′48″N 3°23′27″V

Brecon (walisisk Aberhonddu) er en markedsby i Powys, Wales. Den har omkring 8000 innbyggere (2004), samt omkring 6000 i omegnen. Den var administrasjonsby for Brecknockshire inntil det tradisjonelle grevskapet ble innlemmet i Powys. Navnet Brecon skal komme fra den walisiske prinsen Brychan.

Elven Honddu, som har gitt byen sitt walisiske navn, renner ut i Usk like ved byens sentrum. Noen hundre meter lenger opp renner også Tarrell ut i Usk. Før det ble bygget en bro over Usk ar Brecon et av de få steder man kunne krysse sikkert. Dette, kombinert med at Honddu renner ut i Usk ved Brecon, gjorde byen til et strategisk viktig sted. Normanneren Bernard av Neufmarche bygget derfor Brecon slott mot slutten av det 11. århundre.

Omkring halvannen kilometer fra slottet står Breconkatedralen. Den er av moderat størrelse til å være en britisk katedral, noe som skyldes at den inntil 1923 var en vanlig sognekirke. Det året ble Swansea og Brecon bispedømme opprettet, og den fikk status som katedral.

Brecon er et populært turistmål, spesielt som inngangsport til Brecon Beacons nasjonalpark. Fra byen kan man se Brecon Beacons, inkludert Pen y Fan, som med 886 moh. er det høyeste punktet i det sørlige Storbritannia.

I august hvert år holdes en jazzfestival i byen, med en rekke utendørs- og innendørskonserter.

Det ligger to militære områder ved østenden av byen, Derring Lines og Brecon Barracks. Disse leirene, samt Sennybridge Camp omkring 13 km unna, er blant annet kjent i forbindelse med de harde opptaksprøvene i Special Air Service, som inkluderer en rask marsj med tung oppakning i Brecon Beacons.

Vest for byen ligger et lite industriområde. Det gamle kvegmarkedet har i senere år flyttet fra sentrum til dette området.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]