Birkenhead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Birkenhead
Birkenhead
Utsikt mot Birkenhead sentrum fra Argyle St. South
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Wirral
Admin. grevskap: Merseyside
Status By (town)
Befolkning 83 729 (2001)

Birkenhead er en by i Merseyside i England. Den ligger på Wirral-halvøya, langs vestbredden av elva Mersey, vis-à-vis byen Liverpool. Ved folketellingen i 2001 hadde byen et innbyggertall på 83 729 personer.[1] Historisk har byen vært en del av Cheshire. Birkenhead er kanskje best kjent som et senter for skipsbygging, som en havneby med industrier relatert til dette.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Birkenhead kommer muligens fra det gammelengelske bircen som betyr bjørk, som det engang vokste mange av på neset som stakk ut i elva ved Woodside. Andre hevder imidlertid at navnet kommer av elva Birket som munner ut her.

Historie[rediger | rediger kilde]

De tidligste opptegnelser viser at ferga over Mersey kom i gang fra Birkenhead i 1150 da benediktinermunker under ledelse av Hamon de Mascy bygget et kloster der. På grunn av den fysiske barrieren som lå i elva Mersey var Birkenhead avskåret fra den industrielle revolusjon i Liverpool, og byen beholdt sin jordbruksstatus fram til dampferger ble satt i drift i 1820.

Skipsbygging startet i 1829. Et jernverk ble opprinnelig etablert av William Laird i 1824 og han fikk selskap av sin sønn John Laird i 1828.

Kjente personer fra Birkenhead[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2001 Census: Birkenhead». Office for National Statistics. Besøkt 16. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Birkenhead – bilder, video eller lyd