Genever

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hollandse Graanjenever

Genever (også kjent som jenever, hollandsk gin eller Dutch Gin) produseres i Nederland av brennevin, som er laget av korn (hovedsakelig bygg), og får egen karakteristikk ved tilsetting av einebær og andre smaksstoffer ved siste destillasjon. Genever er kjent som nasjonalbrennevinet til Nederland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mye tyder på at sør-italienske munker allerede på 1000-tallet laget en slags einerbærsprit, mens andre hevder at den første genever ble produsert i Flandern1300-tallet. På denne tiden trodde man at all sprit var medisin mot svartedauden og ekstra god effekt hadde visstnok sprit med einerbær. En nederlandsk doktor kalt Sylvius har, trolig noe feilaktig, fått æren for å ha oppfunnet genever i 1572. Han skulle i utgangspunktet lage et uttrekk av einerbær for å kurere nyresykdommer. Men i 1655 (83 år senere) var kommersiell produksjon i gang med et helt annet øyemed.

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Genever er fremstilt siden 1600-tallet og likner fremstillingen av whisky. Kornet blir spredt utover et gulv og vann blir tilsatt for å starte spiring. Spiringen blir avbrutt ved at varm luft tørker kornet. Kornet blir deretter malt og så blandet med noe rug, mais og varmt vann. Høykvalitets Genever må inneholde 5% eller mer av maltet bygg. Det er denne blandingen som forgjæres og blir til en alkoholsvak væske, som noen ofte forbinder med øl. Denne alkoholsvake væsken destilleres 2-3 ganger i pot stills til en maltvin med lavt alkoholinnhold.

Denne maltvinen blir tilsatt einerbær og andre smaksstoffer før siste destillering. Enkelte produsenter av genever kan ha opptil 20 forskjellige hemmelige ingredienser i sine oppskrifter.

I tillegg til einerbær og koriander finner man smakstilsetninger av botaniske ingredienser, urter og krydder som blant annet kvann, kardemomme, sitrusskall og anis.

Dette destillatet har vanligvis en alkoholstyrke på ca.50%, noe som er ganske svakt. Grunnet den svake alkoholstyrken får man et sluttprodukt som er meget fyldig og maltpreget.

Kvaliteter[rediger | rediger kilde]

Det finnes to typer genever. Den ene typen heter Jonge eller «ung». Den er laget av maks 15% maltvin og maks 10g sukker per liter, men er tilsatt et nøytralt brennevin slik at karakteren er mye lettere. Denne typen er ufarget.

Den andre typen kalles Oude eller «gammel», og har 2 – 3 års lagring på eikefat bak seg i tillegg til en spesiell produksjonsprosess. Denne kvaliteten inneholder minst 15% maltvin og maks 20g sukker per liter og har lysebrun farge.

Genevermerker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]