Karamell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karamell-sukkertøy
Karamellpudding

Karamell betegner vanligvis forskjellige slags seige eller sprø konfekter av sukker tilsatt fløte. Karameller kan også være tilsatt smaksstoffer, nøtter, frukt og annet. Karamell kan dessuten brukes i andre matvarer og søtsaker, for eksempel i kaker, desserter, godteri og sjokolade.

Karamell er også navnet på den brune, seige og blanke massen som oppstår når en smelter og bruner sukker over varme, det vil si når sukkeret blir karamellisert.

Karamell som fargestoff[rediger | rediger kilde]

Karamell er også betegnelsen på et brunt fargestoff , E 150, eller E150a til d, som lages ved å brenne sukker med forskjellige kjemiske tilsetninger. Det er fire kategorier, og a er lysest, og d er mørkest. Det er lov å bruke karamell som tilsetningsstoff i alle matvarer som framstilles med fargestoffer. Slik karamell blir ofte kalt karamellsaus eller sukkerkulør. Det er ikke lov å tilette sukkerkulør i brød for å gi brødet en mørkere farge, i den hensikt å gi inntrykk av at brødet inneholder mer fiber.

Oppskrift på karamell[rediger | rediger kilde]

Ingredienser[rediger | rediger kilde]

50 g margarin 3 dl sukker 2,5 dl sirup (lys eller mørk) 1/3 liter fløte 1 ½ ss vaniljesukker

Om du f.eks kutter siurpen vil du få en annen type karamell, såkalt "fudge". Dette er en mer smuldrete, mykere versjon av den tradisjonelle karamellen.

Når du har laget karameller finnes det alltid muligheter for å forandre på smak og konsistens etter den er ferdig. Om du legger all karamellen i en varmevant bolle og smelter den på meget svak varme i mikrobølgovnen kan du forandre på den. Om du tilsetter sirup blir den hardere, om du tilsetter mer fløte\melk blir den mykere. Du kan også tilsette smak som f.eks vaniljesukker, brunt sukker, valnøtter, sjokoladeknapper osv. Rør sirupen, melken\fløten eller smaken inn i den smeltede karamellen og sett den i mikrobølgovnen igjen, i ca. 40 sekunder på svak varme.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

  • Bruk en stor kjele, ikke teflon. Smelt margarin, bland i sirup og fløte, og så resten.
  • Rør til sukkeret har smeltet. Fosskok under omrøring 10-12 minutter til kokingen avtar.
  • Avkjøl på bakepapir i en form og skjær eller klipp passende biter.
  • Tips: Pakk inn karamellene inn i cellofan og gi bort i gave.

Annet[rediger | rediger kilde]

I norsk slang kan ordet «karamell» i uttrykk som «å få en karamell» også bety «å få et slag eller en fik», gjerne overraskende, kraftig og smertefullt, særlig i form av «et kort, utilsiktet elektrisk støt».

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: caramel – bilder, video eller lyd