Egeisk nakenfingergekko

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egeisk nakenfingergekko
Nomenklatur
Mediodactylus kotschyi
(Steindachner, 1870)
Populærnavn
egeisk nakenfingergekko
Hører til
Mediodactylus,
gekkoer,
skjellkrypdyr
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: klatrer på steiner og trestammer
Utbredelse: Østre middelhavsområde

Egeisk nakenfingergekko er en av de fire gekkoartene som finnes i det europeiske middelhavsområdet.

Den blir opptil 10 cm lang inkludert halen. Tærne har ikke festeskiver, men har en karakteristisk knekk. Fargen varierer mye, men ryggen er som regel grå eller gråbrun med mørke V-formede tverrbånd. Buken er ofte gul eller oransje. Arten er ganske variabel, og er delt i minst 26 underarter. En artikkel fra 2018 foreslår å splitte Mediodactylus kotschyi i fem arter.

Leveområdene er som regel tørre med steiner og fjell i dagen. Den finnes på steiner i buskvegetasjon (phrygana), og på steinmurer, bygninger og fjellskrenter. Arten går sjelden inn i hus, men lever som regel nær bebyggelse i nordlige deler av utbredelsesområdet. I Israel og Jordan er den bare funnet på trestammer.

Egeisk nakenfingergekko er som regel nattaktiv, men kan også påtreffes på dagtid i de kjøligere årstidene. Arten kan være tallrik der den finnes, og lever ofte sammen med firfisler. I paringstiden lokker hanner og hunner på hverandre med gjentatte skrik. Etter paringen legger hunnen to egg under steiner eller i fjellsprekker. Ungene klekkes etter 11–18 uker, og blir kjønnsmodne etter to–tre år.

Arten er utbredt i Italia (Puglia og Basilicata), kyststrøkene i Albania, Kosovo (Prizren), Nord-Makedonia, Hellas inkludert Kreta og andre øyer, sørlige og østlige Bulgaria, Ukraina (bare sørlige Krim), det meste av Tyrkia, Kypros, Syria, Libanon, nordlige og sentrale deler av Israel og nordvestre Jordan. Egeisk nakenfingergekko finnes kanskje også i nordlige Irak og mer tvilsomt i nordvestre Iran ved Urmiasjøen. I Ungarn er arten innført av mennesker på to steder.

I litteraturen opptrer egeisk nakenfingergekko med mange vitenskapelige navn. Steindachner beskrev den som Gymnodactylus kotschyi, men arten er senere også blitt plassert i slektene Cyrtodactylus og Tenuidactylys. Det er nå enighet om at den tilhører gruppen Mediodactylus, men mange mener at denne gruppen står så nær Cyrtopodion at den bare kan regnes som en underslekt. Det vitenskapelige navnet blir i tilfelle Cyrtopodion kotschyi.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

En egeisk nakenfingergekko fra Israel er godt kamuflert på en trestamme