Mediodactylus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Mediodactylus
egeisk nakenfingergekko fra Peloponnes
egeisk nakenfingergekko fra Peloponnes
Vitenskapelig(e)
navn
:
Mediodactylus
Szczerbak & Golubev, 1977
Norsk(e) navn:
Hører til: egentlige gekkoer,
gekkoer,
skjellkrypdyr
Antall arter: 12
Habitat: klatrer på steiner og trestammer
Utbredelse: Sørøst-Europa, Sørvest- og Sentral-Asia
Arter:

Mediodactylus er en slekt av gekkoer.

Disse gekkoene er små med en kroppslengde på opptil 80 mm. De har ikke festeskiver på tærne, men klatrer likevel godt på steiner og trestammer ved hjelp av klørne. Tærne er tynne og har en karakteristisk knekk. Halen er delt opp i tydelige ledd. Mediodactylus er utbredt i de tørre strøkene i Sørvest- og Sentral-Asia. Egeisk nakenfingergekko lever i det østre middelhavsområdet og går helt vest til Sør-Italia.

Den taksonomiske historien til slekten er innviklet. De tidligst kjente artene ble plassert i slekten Gymnodactylus, sammen med mange andre gekkoer uten festeskiver. De er seinere blitt regnet til slektene Cyrtodactylus og Tenuidactylus. De ble så flyttet til Mediodactylus, som først ble regnet som en underslekt av Cyrtopodion, men som nå har status som egen slekt.

Slekten Carinatogecko ble opprettet i 1981 for to lite kjente arter fra Zagrosfjellene i Irak og Iran. Tre tsjekkiske forskere flyttet i en artikkel fra 2010 disse to artene til Mediodactylus. I 2011 ble det likevel publisert artsbeskrivelser for to nye arter i Carinatogecko. The Reptile Database regner foreløpig Carinatogecko som et synonym for Mediodactylus.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]