Eduard von Böhm-Ermolli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduard von Böhm-Ermolli
Boehm ermolli eduard FM 1856 1941.jpg
Født12. februar 1856
Ancona
Død9. desember 1941 (85 år)
Opava
Gravlagt Wien
Utdannet ved Theresianische Militärakademie
Beskjeftigelse Offiser, politiker
Nasjonalitet Østerrike
Utmerkelser
6 oppføringer
Pour le Mérite, kommandør av den militære Maria Teresia-ordenen, Militärverdienstkreuz I. Klasse, storkorset av Leopoldsordenen, 1. klasse av Den røde ørns orden, Q56562308
TroskapØsterrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Tyskland Tyskland
VåpenartAustro-Hungarian Army
Tjenestetid18751941
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetDen keiserlige og kongelige hær
Kommandoer1. armekorps
2. arme
Deltok iFørste verdenskrig
*Østfronten

Eduard friherre von Böhm-Ermolli (født 9. desember 1856 i Ancona, dengang Kirkestaten, død 9. desember 1941 i Troppau) var en østerriksk general som tjenestegjorde under første verdenskrig og var tysk generalfeltmarskalk uten egen kommando i den første delen av andre verdenskrig.

Eduard Böhm ble født i den italienske byen Ancona hvor faren Georg Böhm (1813–1893) tjenestegjorde i en liten østerriksk-ungarsk militærrepresentasjon. Faren, dengang en sersjant, hadde utmerket seg i slaget ved Novara i 1849 og gikk av med pensjon som major i 1877. I 1885 ble faren tatt opp i den arvelige adelen som friherre og søkte da om å få inkludere sin italienske ektefelles Maria Josepha Ermolli navn. Slik ble familienavnet Böhm-Ermolli.

Böhm-Ermolli gikk på kadettakademiet i St. Pölten og Theresianische Militärakademie i Wiener Neustadt og gikk inn i aktiv tjeneste 1. september 1875 som løytnant i dragonkorpset. Han tjenestegjorde i ulike feltposisjoner og stabsposisjoner og steg stadig i gradene til han 1. mai 1912 ble utnevnt kommanderende general i 1. armékorps i Kraków.

Da første verdenskrig brøt ut, Eduard von Böhm-Ermolli beordret som sjef for 2. armé som skulle settes inn mot Serbia. Men da den russiske hæren ble mobilisert, ble han og 2. armé flyttet til østfronten.

Böhm-Ermolli ble utnevnt til generaloberst i mai 1916 og til feltmarskalk 31. januar 1918. I mars samme år okkuperte styrkene under hans kommando Ukraina. Armégruppen ble oppløst i Odessa ved krigens slutt.

Han slo seg da ned i sin hjemby Troppaui Østerriksk Schlesien. Dette området ble en del av den nye staten Tsjekkoslovakia i 1919. Regjeringen i det nye landet betalte hans pensjon og ga ham æresgraden som general av første klasse i reservestyrkene. I 1928 ble han utnevnt til Hærgeneral av Tsjekkoslovakia, selv om han aldri tjenestegjorde i den tsjekkoslovakiske hæren.

Da Sudetenland ble annektert av Tyskland i 1938, ble han tysk borger og fikk en honorær utnevnelse til generalfeltmarskalk i Wehrmacht Heer. I tillegg ble han utnevnt til honorær sjef for Infanteriregimentet i hjembyen.

Han fikk en statlig begravelse i Wien.