Eduard von Böhm-Ermolli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduard von Böhm-Ermolli
Boehm ermolli eduard FM 1856 1941.jpg
Født12. februar 1856
Ancona
Død9. desember 1941 (85 år)
Opava
Gravlagt Wien
Utdannet ved Theresianische Militärakademie
Beskjeftigelse Offiser, politiker
Nasjonalitet Østerrike
Utmerkelser Pour le Mérite, Kommandør av den militære Maria Teresia-ordenen, Militärverdienstkreuz I. Klasse, storkorset av Leopoldsordenen, 1. klasse av Den røde ørns orden
TroskapØsterrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Tyskland Tyskland
VåpenartAustro-Hungarian Army
Tjenestetid18751941
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetDen keiserlige og kongelige hær
Kommandoer1. armekorps
2. arme
Deltok iFørste verdenskrig
*Østfronten

Eduard friherre von Böhm-Ermolli (født 9. desember 1856 i Ancona, dengang Kirkestaten, død 9. desember 1941 i Troppau) var en østerriksk general som tjenestegjorde under første verdenskrig og var tysk generalfeltmarskalk uten egen kommando i den første delen av andre verdenskrig.

Eduard Böhm ble født i den italienske byen Ancona hvor faren Georg Böhm (1813–1893) tjenestegjorde i en liten østerriksk-ungarsk militærrepresentasjon. Faren, dengang en sersjant, hadde utmerket seg i slaget ved Novara i 1849 og gikk av med pensjon som major i 1877. I 1885 ble faren tatt opp i den arvelige adelen som friherre og søkte da om å få inkludere sin italienske ektefelles Maria Josepha Ermolli navn. Slik ble familienavnet Böhm-Ermolli.

Böhm-Ermolli gikk på kadettakademiet i St. Pölten og Theresianische Militärakademie i Wiener Neustadt og gikk inn i aktiv tjeneste 1. september 1875 som løytnant i dragonkorpset. Han tjenestegjorde i ulike feltposisjoner og stabsposisjoner og steg stadig i gradene til han 1. mai 1912 ble utnevnt kommanderende general i 1. armékorps i Kraków.

Da første verdenskrig brøt ut, Eduard von Böhm-Ermolli beordret som sjef for 2. armé som skulle settes inn mot Serbia. Men da den russiske hæren ble mobilisert, ble han og 2. armé flyttet til østfronten.

Böhm-Ermolli ble utnevnt til generaloberst i mai 1916 og til feltmarskalk 31. januar 1918. I mars samme år okkuperte styrkene under hans kommando Ukraina. Armégruppen ble oppløst i Odessa ved krigens slutt.

Han slo seg da ned i sin hjemby Troppaui Østerriksk Schlesien. Dette området ble en del av den nye staten Tsjekkoslovakia i 1919. Regjeringen i det nye landet betalte hans pensjon og ga ham æresgraden som general av første klasse i reservestyrkene. I 1928 ble han utnevnt til Hærgeneral av Tsjekkoslovakia, selv om han aldri tjenestegjorde i den tsjekkoslovakiske hæren.

Da Sudetenland ble annektert av Tyskland i 1938, ble han tysk borger og fikk en honorær utnevnelse til generalfeltmarskalk i Wehrmacht Heer. I tillegg ble han utnevnt til honorær sjef for Infanteriregimentet i hjembyen.

Han fikk en statlig begravelse i Wien.