Eduard von Böhm-Ermolli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eduard von Böhm-Ermolli
Boehm ermolli eduard FM 1856 1941.jpg
Eduard friherre von Böhm-Ermolli
Født12. februar 1856
Flag of the Papal States (1808-1870).svg Ancona, Kirkestaten
Død9. desember 1941
Nazi-Tyskland Troppau, Sudetenland
Beskjeftigelse Offiser, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • Medlem i riksrådets overhus (1917–1918) Rediger på Wikidata
Utdannet ved Theresianische MilitärakademieRediger på Wikidata
Nasjonalitet ØsterrikeRediger på Wikidata
Gravlagt OpavaRediger på Wikidata
Utmerkelser Pour le Mérite
TroskapØsterrike-Ungarn Østerrike-Ungarn
Tsjekkoslovakia Tsjekkoslovakia
Tyskland Tyskland
VåpenartØsterrike-Ungarns hær
Tjenestetid18751941
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetDen keiserlige og kongelige hær
Kommandoer1. armekorps
2. arme
Deltok iFørste verdenskrig
*Østfronten
Signatur
Eduard von Böhm-Ermollis signatur

Eduard friherre von Böhm-Ermolli (født 9. desember 1856 i Ancona, dengang Kirkestaten, død 9. desember 1941 i Troppau)[1] var en østerriksk general som tjenestegjorde under første verdenskrig og var tysk generalfeltmarskalk uten egen kommando i den første delen av andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Eduard Böhm ble født i den italienske byen Ancona hvor faren Georg Böhm (1813–1893) tjenestegjorde i en liten østerriksk-ungarsk militærrepresentasjon.[trenger referanse] Faren, dengang en sersjant, hadde utmerket seg i slaget ved Novara i 1849 og gikk av med pensjon som major i 1877. I 1885 ble faren tatt opp i den arvelige adelen som friherre og søkte da om å få inkludere sin italienske ektefelles Maria Josepha Ermolli navn. Slik ble familienavnet Böhm-Ermolli.

Offiser[rediger | rediger kilde]

Böhm-Ermolli gikk på kadettakademiet i St. Pölten og Theresianische Militärakademie i Wiener Neustadt og gikk inn i aktiv tjeneste 1. september 1875 som løytnant i dragonkorpset. Han tjenestegjorde i ulike feltposisjoner og stabsposisjoner og steg stadig i gradene til han 1. mai 1912 ble utnevnt kommanderende general i 1. armékorps i Kraków.

Da første verdenskrig brøt ut, Eduard von Böhm-Ermolli beordret som sjef for Østerrike-Ungarns 2. armé som skulle settes inn mot Serbia. Men da den russiske hæren ble mobilisert, ble han og 2. armé flyttet til østfronten.[1]

Böhm-Ermolli ble utnevnt til generaloberst i mai 1916 og til feltmarskalk 31. januar 1918. Han ble forfremmet til generaloberst med kommando over to armeer etter at han inntok Lemberg.[1] I mars samme år okkuperte styrkene under hans kommando Ukraina. Armégruppen ble oppløst i Odessa ved krigens slutt.

Han slo seg da ned i sin hjemby Troppau i Østerriksk Schlesien. Dette området ble en del av den nye staten Tsjekkoslovakia i 1919. Regjeringen i det nye landet betalte hans pensjon og ga ham æresgraden som general av første klasse i reservestyrkene. I 1928 ble han utnevnt til Hærgeneral av Tsjekkoslovakia, selv om han aldri tjenestegjorde i den tsjekkoslovakiske hæren.

Da Sudetenland ble annektert av Tyskland i 1938, ble han tysk borger og fikk en honorær utnevnelse til generalfeltmarskalk i Wehrmacht Heer. I tillegg ble han utnevnt til honorær sjef for infanteriregimentet i hjembyen.

Han fikk statsbegravelse i Wien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Tucker, S., & Roberts, P. M. (Eds.). (2005). World War I: A Student Encyclopedia (Vol. 1). ABC-CLIO.