Dublinbukten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fargemanipulert satellittbilde fra NASA.

Dublinbukten eller Dublin Bay er en deltaformet bukt på østkysten av øya Irland mot Irskesjøen. Bukten er omtrent 10 km bred, og går fra Howth i nord til Dalkey Point (ved Dún Laoghaire) i sør. Fra åpningen inn til byen Dublin innerst i bukten er den omtrent 7 km lang. Det urbane området tilknyttet Dublin strekker seg i dag rundt hele bukten.

Elvene Liffey og Dodder møtes ved Dublin og renner ut i bukten. Flere mindre elver, blant annet Tolka, renner også ut i Dublinbukten.

Ettersom Dublinbukten er forholdsvis grunn og har mange sandbanker og skjær har den vært beryktet for mange forlis, særlig når vinden sto fra øst var det vanskelig å ta seg trygt ut fra Dublin. Det forliset i bukten som krevde flest menneskeliv var imidlertid ikke forårsaket av naturforholdene, det var da dampskipet RMS Leinster ble torpedert av den tyske undervannsbåten U-123 10. oktober 1918. 501 av de 680 sjømennene og soldatene som var ombord omkom.

Langs store deler av bukta er det ekstremt langgrunt og det er stor forskjell mellom høy- og lavvann. Om man går eller sykler utover ved lavvann kan tidevannet komme så fort at det kan være vanskelig å holde tritt med vannet.

Havna i Dublin er dannet av to store moloer ut i bukta. Den sørlige moloen går rett østover fra sørlige bredden av Liffey fra sentrum av byen. Den nordlige ligger noe lenger nord og strekker seg ut i bukten mot øst/sørøst.

Fra nordsiden av den nordligste moloen strekker øya «North Bull Island» seg nesten mot Howth. Øya ligger parallelt med stranda innenfor og består av en langgrunn strand og sivbevokste sanddyner med tallrike stier. På øya er et internasjonalt anerkjent fuglereservat.