M61 Vulcan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
M61 Vulcan
Vulcan1.jpg
Umontert M61 Vulcan
Basisdata
Opphavsland USA USA
Type:Maskinkanon
Produsent(er) General Dynamics
Innført:1959
Bruker(e):USA, Norge, Taiwan
Tekniske data
Kamring 20×102 mmRediger på Wikidata
Mekanisme:Hydraulisk
Skuddtakt:6000 skudd/min
Vekt, uladet:112 kg
Lengde:1880 mm

M61 Vulcan er en hydraulisk eller pneumatisk drevet seksløpet, luftavkjølt, elektronisk avfyrt Gatlingkanon med en ekstremt høy skuddtakt.

Den har vært hovedkanon-bestykningen på amerikanske militærfly i fem tiår, og er blant annet i bruk på F-16. Den er også i bruk på Taiwans AIDC Ching-Kuo. M61-A1 som brukes i norske F-16 er hydraulisk drevet og har en skuddtakt på 100 skudd i sekundet. Hele systemet (AHS: Ammunition Handling System) har plass for 511 skudd.

Det som muliggjør denne høye skuddtakten er at hvert løp (6 i alt) har hvert sitt sluttstykke som følger et spor på innsiden av den ytre faste innkapslingen rundt som gjør at sluttstykkene med patronene føres gradvis frem etter hvert som hele innmaten med løpene roterer rundt. Når sluttstykket er helt fremme låses dette og skuddet avfyres og det fortsetter da sin ferd bakover igjen samtidig som et nytt i sporet og løpet ved siden av når sin posisjon for avfyring. Med andre ord kan man si at det er 3 skudd på vei til avfyring til enhver tid og 3 tomme patroner på vei ut fra kanonen til enhver tid.


SigP220-pistol.jpgDenne våpenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.