Malin Head

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Malin Head, (på gaelisk: Cionn Mhálanna) er det nordligste punktet i Irland. Det ligger på Inishowenhalvøya i grevskapet Donegal, som er en del av staten Irland, selv om Malin Head ligger lenger nord enn hele Nord-Irland med sine seks grevskaper, som er del av Storbritannia.

Værstasjonen Malin Head ble bygget i 1955 og er en av de viktigere stasjonene for det irske meteorologiske instituttet, Met Éireann. Stasjonen sender regelmessig værrapporter og inngår i det internasjonale meteorologisamarbeidet. Malin er betegnelse for et havområde som ofte har egen beskrivelse i værmeldingene for sjøfarten.

Værstasjonen er samlokalisert med Irish Marine Emergency Service, den irske sjøredningstjenesten, og er en av de viktigere stasjonene i organisasjonen.

Banba's Crown på Malin Head er Irlands nordligste punkt, selv om øya Inishtrahull ligger litt lenger nord og kan sees fra Malin Head. (Banba er et metaforisk navn på Irland.).

Landsbyen Malin ligger 16 km sør for Malin Head.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

«Tårnet» er en høy, forfallen bygning som ble bygget av den britiske marinen i 1908.

Under annen verdenskrig bygget det irske forsvaret flere små vakthytter for å kontrollere havet utenfor, og for å beskytte den irske nøytraliteten.

Fyret på Malin Head lyser med ett blink hvert 30. sekund. Det første fyrtårnet ble tatt i bruk i 1813.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Mot øst sees «Ballyhillion-stranda», som er et område med tydelig strandsone 27 meter høyere enn sjøen. Denne høye strandsonen har betydelig internasjonal interesse. Ved slutten av istiden var det en tykk iskappe over hele Donegal, som antas å ha presset landskapet ned og gitt den høye strandlinjen.

Ved Lagg finnes Europas største sanddyner ved nordlige del av Trawbrega-bukta.

En grotte i en liten fjellside kalles «Wee house of Malin». Sagnet sier at grotten er hjemmet til St. Muirdealach, og at samme hvor mange som kom inn i grotten, var det alltid plass til flere. Ved siden av grotten er det ruiner av en kirke som ifølge sagnet ble bygget av St. Muirdealach. Det eneste som står nå er deler av nordøst og sørveggene.

Ornitologi[rediger | rediger kilde]

Malin Head er et av de få stedene i Europa man kan høre den sky åkerriksen (vitenskapelig navn Crex crex). Vår og høst sees også trekkfuglene havsuler, lirer, joer, alkefugler og andre.

Kilder[rediger | rediger kilde]