Dublin Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dublin Castle
Etablert1204
Kart
Dublin Castle
53°20′35″N 6°16′03″V
Nettstedhttp://dublincastle.ie/

Dublin Castles middelaldertårn står ved siden av bygninger fra det 18. århundre

Dublin Castle er et slott i Dublin. Det var sete for den britiske administrasjonen i Irland frem til 1922. Det meste av bygningen er fra det 18. århundre, men det er noen rester av det opprinnelige slottet som ble reist under Johan av England, den første Lord av Irland. Slottet var allerede fra starten av øyas administrasjonssenter, i kraft av å være kongelig residens.

Gjennom århundrene har den også vært residens for Irlands stattholder, også kjent som Irlands visekonge. Visekongens leilighet regnes som noen av de flotteste rom i Dublin, og brukes blant annet ved innsettelse av landets president. Slottet har også i perioder blitt brukt av parlamentet og forskjellige domstoler, og den har vært militærgarnison.

På grunn av den sterke tilknytningen til den britiske administrasjonen har navnet Dublin Castle blitt brukt både om bygningen og om administrasjonen. Man fikk også skjellsordet Castle Catholic, som ble brukt om katolikker som ble oppfattet som for vennligsinnet mot britene.

De irske kronjuvelene ble oppbevart i slottet. De ble stjålet derfra i 1907, og har ikke kommet til rette.

Under den irske uavhengighetskrig var slottet senteret i den britiske krigsinnsatsen mot irske republikanere. Natten før Bloody Sunday i 1920 ble to IRA-offiserer og en venn av dem drept der, angivelig under fluktforsøk.

Da Den irske fristaten ble opprettet i 1922 ble bygningen overtatt av domstoler, ettersom Four Courts ble ødelagt samme år. Etter at de flyttet ut ble bygningen tatt i brukt til statsseremonier. Eamon de Valera tok imot akkrediteringer fra ambassadører der i 1930-årene, og i 1938 ble slottet for første gang brukt ved innsettelsen av en president, Douglas Hyde. President Erskine Hamilton Childers lå på lid-de-parade der i november 1974, og det samme gjorde de Valera i september 1975. Det eneste statlige organet som er fast lokalisert der er Office of the Revenue Commissioners.

Slottet er også en turistattraksjon, og etter en omfattende renovering brukes det som konferansesenter. Mens Irland hadde presidentskapet i EU var det møtested for Det europeiske råd ved flere anledninger. Når det ikke foregår statsseremonier eller møter som krever spesiell sikkerhet der er det meste av slottet åpent for allmennheten. Blant rommene som er åpne er St. Patricks hall, ballrommet hvor presidentinnsettelsene finner sted, og visekongens leilighet. Pr. 2006 er den siste som overnattet i de kongelige rommene Margaret Thatcher, som var der sammen med sin mann Dennis under et møte i Det europeiske råd i 1979.

Dublin Castle eies av staten og vedlikeholdes av Office of Public Works.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]