Don Juan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Don Juan er en legendarisk, oppdiktet libertiner, hvis historie har blitt fortalt av mange forskjellige forfattere. Navnet brukes også figurativt som et synonym på en skjørtejeger eller forfører.

Legenden om Don Juan[rediger | rediger kilde]

Legenden sier at Don Juan forførte en ung kvinne av adelsfamilie og drepte hennes far. Senere kom han over farens statue på en kirkegård og inviterte statuen på middag. Gjenferdet av pikens far ankom middagen som et forvarsel på Don Juans død. Statuen ba om å få håndhilse på Don Juan, og i det denne strakte ut hånden ble han trukket ned til helvete.[1]

De fleste autoriteter er enige om at den første skrevne versjon av verket om Don Juan er El burlador de Sevilla y convidado de piedra (Frekkasen fra Sevilla) av Tirso de Molina. Datoen for publiseringen varierer fra kilde til kilde, 1620 til 1625, selv om verket fantes i Spania allerede i 1615. Her fremstilles Don Juan som en ikke-angrende kvinnebedårer som forfører piker ved å forkle seg som deres faktiske elskere eller ved å tilby ekteskap. Han etterlater seg brustne hjerter og fedre og ektemenn i harnisk. Til slutt dreper han en viss Don Gonzalo. Når han senere inviteres på middag i katedralen av Don Gonzalos gjenferd, aksepterer han for ikke å fremstå som en feiging.

Avhengig av de forskjellige versjonene av legenden, fremstilles Don Juan I ett av to lys. Noen mener at han var en simpel, vellystig kvinneforfører, en brutal skjørtejeger som skaffet seg sex der han kunne. Andre ser i stedet Don Juan som en som oppriktig elsket alle kvinner han forførte. Hans gave besto i å se skjønnheten i enhver kvinne. Tidligere versjoner av legenden fremstilte ham bestandig som den første av disse to arketypene.

Kronologisk fremstilling av verk basert på historien om Don Juan[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 5. juli 2007. Besøkt 7. februar 2007. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]