Gonzalo Torrente Ballester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Gonzalo Torrente Ballester
Gonzalo Torrente Ballester-ERREKA.jpg
FødtGonzalo Torrente Ballester
13. juni 1910
Ferrol
Død27. januar 1999 (88 år)
Salamanca
Barn Gonzalo Torrente Malvido
Utdannet ved Universitetet i Oviedo, Universidade de Santiago de Compostela
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatter, journalist, dramatiker, litteraturkritiker
Nasjonalitet Spania
Medlem av Real Academia Española, Royal Galician Academy
Utmerkelser Cervantes-prisen, Fyrsten av Asturias' pris for litteratur, Castelao-medaljen, Premio Planeta

Gonzalo Torrente Ballester (født 13. juni 1910 i Serantes, Ferrol, Galicia, død 27. januar 1999) var en kjent spansk forfatter, journalist, kritiker og dramatiker.

Han fikk sin første utdannelse i Galicia og senere studerte han ved universitetene i Santiago de Compostela og Oviedo. Selv om først og fremst en romanforfatter, han også drevet mye med journalistikk, essays og skuespill. Hans karriere som forfatter startet i Oviedo, men utviklet seg for det meste i Madrid.[trenger referanse] Hans første roman, Javier Mariño, dukket opp i 1943, og han fortsatte å utgi flere romaner nesten frem til hans død, og han har blitt tildelt utmerkelser for flere av dem.[trenger referanse]

Ballester støttet nesten alltid relativt venstreorienterte ideer og han begynte i flere protestaksjoner i favør av en gruppe gruvearbeidere i 1962, og han ble utvist fra sin lærerstilling ved universitetet som et resultat av disse protestene.[trenger referanse] På midten av 1960-tallet fikk han en rekke problemer med å få bøkene sine gjennom myndighetens strenge sensur,[trenger referanse] men han fikk publisert boken Don Juan i 1963. Hans bok Historien om den forbløffede kongen ble utgitt på norsk i 2003 og ble oversatt av Kristina Solum. Ballester ble sammen med forfatteren Miguel Delibes tildelt Fyrsten av Asturias' pris for litteratur i 1982.

I 1966 forlot han Spania til fordel for en stilling ved State University of New York i Albany. og han ble der frem til 1970. I 1975 flyttet han til byen Salamanca, der han forble frem til sin død i januar 1999. I 1975 ble han valgt som medlem av Real Academia Española, og han ble tildelt den fremste spanske litterære prisen, Cervantes-prisen, i 1985. Umiddelbart etter hans død ble en stiftelse grunnlagt for å beskytte, studere og spre hans mange litterære arbeider. Navnet på denne organisasjonen er Fundación Gonzalo Torrente Ballester.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]