Aleksandr Blok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantin Somov: Portrett av Aleksandr Blok, 1907
Aleksander Blok

Aleksandr Aleksandrovitsj Blok (russisk: Александр Александрович Блок) (født 28. november 1880 i Sankt Petersburg i Russland, død 7. august 1921 i Petrograd) var en lyriker fra Russland. Han var en av de ledende forfatterne under den såkalte russiske sølvalderen. Blok var symbolist og hadde stor innvirkning på den russisk symbolismen. Blok sluttet opp om oktoberrevolusjonen i 1917, som han hyllet i sine mest kjente dikt; «De tolv» (Двенадцать, 1918) og «Skyterene» (Скифы, 1918).

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Aleksandr Blok var sønn av en professor i jus, Alexander L. Block (1852–1909). Hans tyske avstamning gikk tilbake til året 1755, fra en lege fra Dömitz i Mecklenburg ved navn Johann Friedrich Block, og som virket ved keiserinne Katarina IIs hoff.[1][2]

Han vokste opp i St. Petersburg og på en eiendom i Solnetsjnogorsk utenfor Moskva.

Diktning[rediger | rediger kilde]

Etter foreldrenes separasjon ble han grepet av filosofen Vladimir Solovjov og de da henimot glemte diktere Fjodor Tjutsjev og Afanasij Fet. Disse influensen skulle vise seg mens han drev på med filologiske studier ved St. Petersburgs universitet og debuterte i 1900. I denne hans egen tidlige diktning, senere samlet i boken Ante Lucem, er dette tyselig. Solovjov såkalte sofiologi klinger med i hans skildring av kjærlighetsoppleveler i det tidlige verket Vers om den vakre dame (Стихи о Прекрасной Даме, 1898–1904) på poetisk-mystisk vis. Dette er et verk preget av høyst modernistisk symboldikting, basert på panteistisk mystikk og fylt av et nasjonalt patos.

Men allerede i sitt annet diktbind (1904–1908) trer den mystiske innretning i bakgrunnen; den ble avløst av bekymrede og patriotisk-sosialkritiske toner.

Senere hørte han som ung forfatter til de modernistiske kunstnersirklene i hovedstaden. Iblant besøkte han kunstnermiljø i Frankrike, Italia og Tyskland.

I 1916 ble Blok mobilisert og gjorde tjeneste som ingeniørsoldat, til Russland trakk seg ut av verdenskrigen. Inspirert av revolusjonsåret 1917 skrev han symbolske dikt, dikt som de bolsjevikiske pionerene tolket som et forsvar for den politikken de førte.

Blok var knapt noen bolsjevik, og ganske snart fikk han merke makthavernes mistro. Han led av sviktende helse, men fikk ikke tillatelse tidsnok til å reise for få medisinsk legehjelp utenlands. Han døde på grunn av skudommer som skyldres underernæning, bare 41 år gammel. I brevene han skrev de siste ukene før sinsød nevner han skjørbuk, gikt og hjertebesvær; tennene faller ut, han har feber og store smerter som gjør at han ikke lenger kan ligge men må sitte.

Om Blok på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Tore Nesset: Diktet og revolusjonen: Alexandr Bloks De tolv. 1988

Kilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Th. Goodmann: Alexander Block: eine Studie zur neueren russischen Literaturgeschichte.
  2. ^ Rolf-Dieter Kluge: Westeuropa und Rußland im Weltbild Aleksandr Bloks, Band 27, Slavistische Beitrage, Sagner Verlag, 1967. Seite 282 [1] Seitenabruf 5. Dezember 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]