Aleksandr Blok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Konstantin Somov: Portrett av Aleksandr Blok, 1907

Aleksandr Aleksandrovitsj Blok (russisk: Александр Александрович Блок) (født 28. november 1880, død 7. august 1921) var en lyriker fra Russland. Han var en av de ledende forfatterne under den såkalte russiske sølvalderen. Blok var symbolist og hadde stor innvirkning på den russisk symbolismen. Blok sluttet opp om oktoberrevolusjonen i 1917, som han hyllet i sine mest kjente dikt; «De tolv» (1918) og «Skyterene» (1918).

Liv og gjerning[rediger | rediger kilde]

Blok var sønn av en professor. Han vokste opp i St. Petersburg og på en eiendom i Solnetsjnogorsk utenfor Moskva. Mens han drev på med filologiske studier ved St. Petersburgs universitet, debuterte han i 1900. I 1905 fikk han stor oppmerksomhet for Vers om den vakre dama, et verk preget av høyst modernistisk symboldikting, basert på panteistisk mystikk og fylt av et nasjonalt patos. Seinere hørte han som ung forfatter til de modernistiske kunstnersirklene i hovedstaden. Iblant besøkte han kunstnermiljø i Frankrike, Italia og Tyskland.

I 1916 ble Blok mobilisert og gjorde tjeneste som ingeniørsoldat, til Russland trakk seg ut av verdenskrigen. Inspirert av revolusjonsåret 1917 skrev han symbolske dikt, dikt som de bolsjevikiske pionerene tolket som et forsvar for den politikken de førte.

Blok var knapt noen bolsjevik, og ganske snart fikk han merke makthavernes sin mistru. Han led av sviktende helse, men fikk ikke tillatelse tidsnok til å reise for få medisinsk legehjelp utenlands.

Om Blok på norsk[rediger | rediger kilde]

  • Tore Nesset: Diktet og revolusjonen: Alexandr Bloks De tolv. 1988

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]