Tirso de Molina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tirso de Molina
FødtGabriel José López y Telléz
24. mars 1579Rediger på Wikidata
Madrid (kronregionen Castilien)[1]
Dødca. 20. feb. 1649[2]Rediger på Wikidata (69 år)
Almazán (kronregionen Castilien)
BeskjeftigelseDramatiker, lyriker, skribent, historiker (Order of the Blessed Virgin Mary of Mercy) Rediger på Wikidata
Akademisk gradTeologisk doktorgrad
Utdannet vedUniversidad de Alcalá
NasjonalitetSpania
GravlagtAlmazán
Signatur
Tirso de Molinas signatur

Tirso de Molina (født 24. mars 1579, død 12. mars 1648) var en spansk dramatiker, poet, forfatter og katolsk munk. Sammen med dramatikere som blant andre Pedro Calderón de Barca og Lope de Vega regnes han blant kunstnerne som med sine bidrag til utviklingen av den spanske kulturen i barokken har gitt perioden tilnavnet «Den spanske gullalder». Spesielt for Tirso de Molinas verker er også det store oppbudet av kvinnelige hovedpersoner, samt at han stadig utforsker kjønnsaspekter i sin diktning.[3]

Spansk navneskikk: «Tirso»[rediger | rediger kilde]

I tråd med spansk navneskikk omtales Tirso de Molina ofte bare som «Tirso» (og ikke som «Molina»), slik man i tråd med norsk navneskikk kunne være tilbøyelig til å anta.

Om forfatterskapet[rediger | rediger kilde]

Tirso de Molina skrev først og fremst forviklingskomedier, som for eksempel Don Gil de las calzas verdes (norsk: Don Gil med de grønne hoser), samt verker om katolske helgener. Et eksempel på den siste kategorien er trebindsverket Santa Juana o La dama del olivar.

Tirso har tradisjonelt blitt tillagt æren for å være opphavsmann til myten om Don Juan i komedien El burlador de Sevilla; den første utgaven kom antagelig ut allerede i 1617 i boken Tan largo me lo fiais. Pedro Calderón de la Barca var ansvarlig for å redigere en ny utgave denne historien senere på sekstenhundretallet, og en del kritikere mener at den i virkeligheten var forfattet av Andrés de Claramonte. Enkelte andre kritikere hevder at den nye utgaven bygget på en kjent arketyp som Tirso hadde forfattet mellom 1612 og 1625. I Tirsos verk er Don Juan en adelsmann fra Sevilla som skaper uorden i samfunnets rekker ved å ta for seg av en rekke kvinner som kommer i hans vei, og det ender med at han får sin straff fremfor gravmonumentet som er reist til minne om en av kvinnene som Don Juan har forgrepet seg på. Kvinnens døde far tar livet av Don Juan og fører ham med seg til underverdenen. Tirso ble med dette stykket den første forfatteren som tilkjente kvinnene han skrev om en dypere psykologisk dimensjon.[4]

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Tirso de Molina har fått en rekke steder og monumenter oppkalt etter seg. Blant de mest kjente er;

 • Metrostasjonen Tirso de Molina i Spanias hovedstad Madrid
 • Mercado Tirso de Molina, et overbygd marked i bydelen Puerta del Ángel i Madrid
 • Mercado Tirso de Molina, et overbygd marked i utkanten av kommunen Recoleta i Chiles hovedstad Santiago de Chile
 • Plaza Tirso de Molina, en plass i Madrid
 • Teatro Tirso de Molina, et teater i Buenos Aires, Argentina
 • Teatro Tirso de Molina, et teater i Barcelona, Spania
 • Teatro Tirso de Molina, et teater i Italias hovedstad Roma
 • Teatro Tirso de Molina, også kjent som Teatro Pérez Galdós, et teater i byen Las Palmas de Gran Canaria, Spania.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 13. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Eisenberg, Daniel (1999). «Introduction». I Foster, David William. Spanish Writers on Gay and Lesbian Themes. A Bio-Critical Sourcebook (PDF). Westport, CT: Greenwood. s. 1–21. Arkivert fra originalen (PDF) . Besøkt 24. juli 2018.  «Arkivert kopi» (PDF). Archived from the original on 14. mai 2011. Besøkt 24. juli 2018. 
 4. ^ Edwards, Gwynne, trans. 1986. The Trickster of Seville and the Stone Guest. By Tirso de Molina. Hispanic Classics ser. Warminster: Aris & Phillips. ISBN 0-85668-301-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]