Brigitte Bardot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Brigitte Bardot
Brigitte Bardot - 1962.jpg
Født Camille Javal[1][2]
28. september 1934 (80 år)
Frankrike Paris, Frankrike
Ektefelle Roger Vadim (1952–1957)
Jacques Charrier (1959–1962)
Gunter Sachs (1966–1969)
Bernard d'Ormale (1992–)
Samboer Gilbert Bécaud
Søster Mijanou Bardot
Statsborger i Frankrike
Utmerkelse Æreslegionen, Bambi-prisen, Den gylne arks orden
Alma mater Hattemer, Conservatoire national supérieur de musique et de danse
IMDb IMDb

Brigitte Anne-Marie Bardot (født 28. september 1934 i Paris) er en fransk skuespiller.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Brigittes far var ingeniør og arbeidet i et familiefirma. Moren var 14 år yngre enn faren, og de giftet seg i 1933. Moren oppmuntret datteren til å ta leksjoner i musikk og dans. Hun begynte som fotomodell da hun var 15, og bilder av henne ble allerede den gang publisert i det franske motemagasinet Elle.

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som skuespiller debuterte hun i den franske filmen Le Trou normand i 1952. Samme år spilte hun i ytterligere to filmer, og giftet seg med Roger Vadim. De hadde allerede kjent hverandre i noen år, men foreldrene hadde nektet henne å gifte seg før hun fylte 18. Ekteskapet varte i fem år.

I 1953 spilte hun i sin første amerikanske film, Un acte d’amour, med Kirk Douglas. Hun fortsatte også å spille i franske filmer. Filmene var av varierende kvalitet. I 1965 spilte hun seg selv i den amerikanske filmen Dear Brigitte, mot James Stewart. Hun sluttet å medvirke i filmer før hun fylte 40 år. Hun trakk seg tilbake som skuespiller etter filmen: L'Historie très bonne et très joyeuse de Colinot trousse-chemise.

Etter dette har hun levd et tilbaketrukket liv for å unngå nysgjerrige fans og fotografer.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Bardot ble meget aktiv i forskjellige spørsmål vedrørende dyrerett, og grunnla en stiftelse i sitt eget navn for å være om dyrenes rettigheter. Hun er vegetarianer og skrev sammen med et stort antall organisasjoner i 2009 et åpent brev til EUs ledelse om forslaget å innstifte en offisiell europeisk vegetarisk dag.[3] Hun har også kommet med flere politiske uttalelser rettet mot innvandrere og særskilt muslimer.

I sin bok Le Carré de Pluton, utgitt 1999, kritiserte hun den rituelle slakt av sauer under den muslimske høytid Eid al-Adha.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Maltin, Leonard (1995). «Leonard Maltin's Movie Encyclopedia: Career Profiles of More than 2000 Actors and Filmmakers, Past and Present». ISBN 0-452-27058-8 (Plume). 
  2. ^ «Bardot Biography». Biography.com. 
  3. ^ Euroveg, brev til EU

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

skuespillerstubbDenne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.