Dirac-ligning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Diracligningen er en relativistisk bølgeligning for kvantemekaniske systemer som ble fremsatt i 1928 av Paul Dirac. Etter Schrödingers bølgeligning för ikkerelativistiske kvantesystem ble det gjort flere forsøk på å finne et relativistisk motsvar. Dette var for eksempel Klein-Gordon-ligningen, fremsatt av Oskar Klein og Walter Gordon. Ligningen er likevel ikke tilfredsstillende, siden den ikke kan omformes til en positivt definert sannsynlighetsdistribusjon (se Schrödinger-ligningen). Dirac laget en teori som beskrev spinn-1/2-partikler og som var positivt definert. Ligningen hadde løsninger som var vanskelige å forstå og så ut som partikler med negativ energi. Dirac tolket dette som antipartikler. Noen år senere, da Carl D Anderson påviste positronen, viste det seg at han hadde rett.

Diracligningen har sitt utspring fra en ligning for en enpartikkelsystems bølgefunksjon. I dag forekommer den i kvantefeltteori som bevegelsesligning, der felt representerer spinn-1/2-fermioner, såkalte Diracfelt.

Formel[rediger | rediger kilde]

Diracligningen har følgende matematiske form:

Pi-symbol.svgDenne matematikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)