Amerikaplatan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikaplatan
Nomenklatur
Platanus occidentalis
L.
Populærnavn
amerikaplatan,
oksidentplatan
Hører til
platanslekta,
Proteales,
blomsterplanter
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse:

Amerikaplatan (Platanus occidentalis) er et stort, løvfellende tre som vokser i østlige Nord-Amerika.

Det blir over 50 m høyt, og stammen kan ha en diameter på mer enn 4 m. Barken skaller av i uregelmessige flak. Bladene er håndflikete med som regel 5 fliker. Treet er sambu med adskilte hann- og hunnblomster på samme tre. Frukten er en kulerund samling av smånøtter med en diameter på 25–30 mm. Én eller to frukter henger på samme stilk.

Amerikaplatan vokser som regel på fuktig jord nær elver og innsjøer. Den trives best på åpen sandjord som ikke er mettet av vann i vekstsesongen. Den kan også være en pionerplante når tidligere dyrket mark gror igjen. Innenfor det store utbredelsesområdet varierer gjennomsnittlig årstemperatur fra 4 °C til 21 °C, og årsnedbøren er mellom 760–2030 mm. Arten vokser som regel sammen med andre tresorter, og det er bare i sør at det finnes store, rene bestander. Treslag som vokser på de samme stedene er blant annet ambratre, virginiapoppel, rødlønn, asklønn, grønnask, Celtis laevigata, sølvlønn, vasseik og svartbjørk.

Nordgrensen for utbredelsen går fra sørvestre Maine, gjennom New York, lengst sør i Ontario, sentrale Michigan og sørlige Wisconsin. Vestgrensen går fra Iowa og østre Nebraska til østre Kansas, Oklahoma og sentrale Texas. I sørøst finnes den til nordvestre Florida og sørøstre Georgia. Den finnes også i fjellene i nordøstre Mexico.

Amerikaplatan er et viktig tømmertre og plantes også for den tette skyggen. På amerikansk engelsk kalles dette treet sycamore, noe som åpner for forveksling både med den egentlige sykomor, morbærfiken (Ficus sycomorus), og platanlønn (sycamore maple).

Bilder[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]