Den spanske legion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den spanske legion
Basisdata
Aktiv28. januar 1920 -
i dag
MottoNovios de la muerte (Dødens brudgommer)
LandSpanias flagg Spania
Etablert20. september 1920
Overordnet enhetSpanias hær
VåpengrenSpanias hær
TypeInfanteri
Størrelse8 000
HovedkvarterRonda (Málaga)
Viator (Almería)
Melilla
Ceuta
NettsideDen spanske legion
Operativt oppdrag
RolleStormtropper
KonflikterRif-krigen (1920)
Den spanske borgerkrig
Ifni-krigen
Jugoslavia-krigene
Krigen i Afghanistan
Krigen i Irak

Den spanske legion (spansk: Legión Española eller bare La Legión), tidligere Den spanske fremmedlegion, er en eliteenhet i den spanske hær. Den er grunnlagt Tercio de Extranjeros («Utenlandsregimentet»), og var opprinnelig tenkt som den spanske ekvivalenten til Den franske fremmedlegionen og tjenestegjøre i de spanske koloniene. Det var opprinnelig tenkt at enheten også skulle være åpen for utlendinger, men i praksis har den hovedsakelig bestått av spanjoler.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den spanske fremmedlegionen ble dannet etter en idé av José Millán-Astray y Terreros gjennom kongelig befaling av kong Alfonso XIII 28. januar 1920 med følgende uttalelse av krigsminister José Villalba: «Med dannelsen av et regiment av utlendinger vil det bli skapt en militær enhet, hvis rekrutter, uniformer og regler som de skal styres av, vil bli bestemt av krigsministeren

Bakgrunnen var blant annet det opprøret som brøt i Spansk Marokko under ledelse av berberlederen Abd el-Krim, og utviklet seg til Rif-krigen.

Francisco Franco fikk helt fra starten stillingen som nestkommanderende for Legionen. På 1920-tallet besto Den spanske legion av fem bataljoner med hovedsakelig spanjoler (siden det var vanskelig å rekruttere utlendinger), og de fleste utlendinger var fra Cuba.

Disiplinen var jernhard. Menn kunne bli skutt om de deserterte, men også for mindre disiplinære brudd, samtidig som Franco og andre ledere var barskt stolte over den brutale volden legionens menn viste i kamp. Legionen kom til å bli Spanias mest profesjonelle militære, og de spilte en viktig rolle i det nasjonalistiske militære opprøret mot Republikken i 1936. Sammen med "Los Regulares", mauriske leiesoldater gikk de inn sør i Spania, vant lett fram og brukte terror på en måte som bidro til å demoralisere motstanderne.[1]

Dagens legion[rediger | rediger kilde]

Den spanske legion blir i dag hovedsakelig bruk ved internasjonale fredsbevarende operasjoner. Den er direkte underlagt den spanske generalstaben.

Legionen paraderer 14. juni 2007 på Champs-Élysées i forbindelse med årsmarkering av stormen av Bastillen

I dag er det følgende kriterier for å bli tatt opp i legionen[2]:

  • Spansk statsborgerskap
  • Ikke straffedømt
  • Ikke være fratatt de statsborgerlige rettighetene
  • Være mellom 18 og 28 år i det kalenderåret en blir innskrevet
  • Være i stand til å bestå psykologiske, fysiske og medisinske tester

Utover på 2000-tallet, etter at Spania opphevet verneplikten, har det spanske hæren akseptert utlendinger fra enkelte land, dette er fortrinnsvis menn og kvinner fra spansktalende land, i første rekke fra Sentral-Amerika og Sør-Amerika. Rekruttene må da ha en gyldig spansk oppholdstillatelse. Imidlertid er deres muligheter for forfremmelser og karriere ganske begrensede.

I de senere år har legionen vært utplassert i Bosnia-Hercegovina som en del av SFOR. Den deltok også i krigen i Irak hvor den var utplassert i Najaf sammen med tropper fra El Salvador; fram til de spanske troppene ble trukket ut av krigen etter at José Luis Rodríguez Zapatero ble statsminister i 2004.

Fra 2005 har legionen vært i Afghanistan som en del av ISAF-styrken. Fra 2006 har en enhet fra legionen vært utstasjonert i det sørlige Libanon som en del av FN-styrken UNIFIL.[3]

Distinksjoner[rediger | rediger kilde]

NATO- kode OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1
Bandera de España
España
General de División General de Brigada Coronel Teniente Coronel Comandante Capitán Teniente Alférez
General de División General de Brigada Coronel Teniente Coronel Comandante Capitán Teniente Alférez
NATO-kode OR-9 OR-8 OR-7 OR-6 OR-5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Bandera de España
España
Suboficial Mayor Subteniente Brigada Sargento Primero Sargento Cabo Mayor Cabo Primero Cabo Dama/Caballero Legionario de Primera Dama/Caballero Legionario
NATO-kode OR-1
Bandera de España
España
Banda de Guerra

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Preston, Paul (1995). «The making of a hero. The making of a generalísimo.». Franco. London: Fontana Press. ISBN 978-0-00-686210-9. 
  2. ^ Fra legionens nettsider Arkivert 18. januar 2009 hos Wayback Machine.
  3. ^ La Legión asume el mando en Líbano tras culminar Infantería de Marina su misión, 31. oktober 2006, 20 minutos.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]