Ronda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ronda
Ronda aerial.jpg

Flagg

Våpen

LandSpania Spania
Autonom regionAndalucía Andalucía
StatusKommune
Postnummer29400
Areal385 km²
Befolkning33 624[1] (2021)
Bef.tetthet87,34 innb./km²
Høyde o.h.739 meter

Ronda
36°44′14″N 5°09′53″V

La Ciudad og Puente Nuevo
Plaza de Toros

Ronda er en liten by i det sørlige Spania som tilhører provinsen Málaga i den autonome regionen Andalucía. Den er en av Spanias eldste byer, og den regnes som tyrefektingens vugge.

Fra Ronda til Málaga by, er det cirka 100 km, og byen ligger på en høyslette på cirka 750 moh. Byen blir delt i to av en canyon: den 120 meter dype kløften El Tajo («Hugget») med en tilhørende liten elv, skiller den eldre, mauriske bydelen La Ciudad fra den yngre El Mercadillo.

Det finnes tre broer over denne kløften, Puente Nuevo fra 1793, Puente Viejo (Puente de la Mina) fra 1616 og Puente árabe (Puente de San Miguel) fra romertiden. Utsikten er den viktigste grunnen til at Ronda er en populær turistby på alle tider av året.[trenger referanse] Både Ernest Hemingway og Orson Welles tilbrakte i sin tid store tidsperioder i denne byen, noe som også er med på å trekke turister hit.[trenger referanse]

I Ronda er også den eldste tyrefekterarena i Spania som fortsatt er i bruk.[trenger referanse] Dens navn er Plaza de Toros, og ble bygget i neoklassisk stil i 1784 av arkitekten José Martin de Aldehuela, som også designet broen Puento Nuevo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]