Ronda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
La Ciudad og Puente Nuevo
Plaza de Toros

Ronda er en liten by i det sørlige Spania som tilhører provinsen Málaga i den autonome regionen Andalucía. Den er en av Spanias eldste byer, og den regnes som tyrefektingens vugge.

Fra Ronda til Málaga by, er det cirka 100 km, og byen ligger på en høyslette på cirka 750 moh. Byen blir delt i to av en canyon: den 120 meter dype kløften El Tajo («Hugget») med en tilhørende liten elv, skiller den eldre, mauriske bydelen La Ciudad fra den yngre El Mercadillo.

Det finnes 3 broer over denne kløften, Puente Nuevo fra 1793, Puente Viejo (Puente de la Mina) fra 1616 og Puente árabe (Puente de San Miguel) fra romertiden. Puente Nuevo er vakker og utsikten over kløften er spektakulær. Dette er den viktigste grunnen til at Ronda er en svært populær turistby på alle tider av året. Både Ernest Hemingway og Orson Welles tilbrakte i sin tid store tidsperioder i denne byen, noe som også er med på å trekke turister hit.

I Ronda finner man også den eldste tyrefekterarena i Spania som fortsatt er i bruk. Dens navn er Plaza de Toros, og ble bygget i neoklassisk stil i 1784 av arkitekten José Martin de Aldehuela som også designet broen Puento Nuevo.

Innbyggertall: 35 836 (2006)
Areal: 477,49 km²

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]