Den ortodokse kirke i Moldova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den ortodokse kirke er i Moldova representert ved to kirker, som tilsammen omfatter rundt 93 % av landets befolkning. Begge kirkene ser på seg selv som moldovsk nasjonalkirke:

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er uvisst når kristendommen kom til dagens Moldova. Senest fra konsilet i Khalkedon (451) sogna området til patriarkatet av Konstantinopel, hørte altså til den ortodokse kirketradisjonen, men ble i kortere perioder av ungarsk herredømme underlagt katolske biskoper. Fyrstedømmet Moldova, som dagens Moldova utgjorde den østlige delen av, var fra slutten av 1300-tallet et eget bispedømme med sete først i Suceava, senere i Iași (begge i dagens Romania). Det osmanske herredømmet (15121812) hadde veldig liten påvirkning på religionsutøvelsen.

Som følge av den russisk-tyrkiske krig måtte osmanene avstå Bessarabia, som var omtrent sammenfallende med dagens Moldova, til Russland. Området ble derpå løst fra Konstantinopel-patriarkatet og innlemma i den russisk-ortodokse kirke, som oppretta et eget bispedømme med ansvar for Bessarabia og sete i Chișinău.

I 1918 ble Bessarabia (samt Bukovina og Transilvania) forent med Romania. Den rumensk-ortodokse kirke, som hadde vært autokefal siden 1885, ble dermed utvida fra to til fem metropolitandistrikter (kirkeprovinser) og i 1925 opphøya til patriarkat. Bessarabia utgjorde et rumensk-ortodokst metropolitandistrikt frem til 1944, da Bessarabia ble annektert av Sovjetunionen og omgjort til Den moldovske sosialistiske sovjetrepublikk. Metropolitansetet i Chișinău ble derpå nedgradert til bispedømme og igjen innlemma i den russisk-ortodokse kirke.

Etter Moldovas gjenvunne uavhengighet i 1991 gjenoppretta hjelpebiskop Petru Păduraru av Bălți kontakten med den rumensk-ortodokse kirke, og ble i 1992 innsatt som dennes erkebiskop av Chișinău og metropolitt av Bessarabia av patriarken av București. Skrittet ble fordømt av patriarken av Moskva, som samme år innrømma delvis selvstyre til det russisk-ortodokse bispedømmet Chișinău og opphøya det til metropolitansete.

Siden 1992 eksisterer dermed to ulike ortodokse kirker i Moldova, den bessarabisk-(rumensk-)ortodokse og den moldovsk-(russisk-)ortodokse. Den bessarabisk-ortodokse kirke ble i begynnelsen avvist av den moldovske regjeringen. Først etter en dom i Den europeiske menneskerettsdomstolen i 2004 fikk den lov til å registrere seg som trossamfunn.

Se også[rediger | rediger kilde]