Den ortodokse kirke i Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den ortodokse kirke er i Norge representert med menigheter av flere av dens delkirker. Lengst historie har den russisk-ortodokse kirke i Norge.

Den bulgarsk-ortodokse kirke[rediger | rediger kilde]

Det bulgarsk-ortodokse bispedømmet med ansvar for Norge er Vest- og Mellom-Europa eparki med sete i Berlin. Det fins en menighet i Oslo (St. Kiril og St. Metodij). Kirka hadde i 2011 omtrent 200 registrerte medlemmer i Norge.

Den gresk-ortodokse kirke[rediger | rediger kilde]

Maria bebudelses kirke i Thor Olsens gate på Hammersborg i Oslo tilhører byens eneste gresk-ortodokse menighet.

Det gresk-ortodokse bispedømmet med ansvar for Norge er Sverige og hele Norden bispedømme med sete i Stockholm. Det ligger under den økumeniske patriark av Konstantinopel. Det fins en menighet i Oslo (Maria bebudelse). Kirka hadde i 2011 omtrent 350 registrerte medlemmer i Norge.

Den rumensk-ortodokse kirke[rediger | rediger kilde]

Det rumensk-ortodokse bispedømmet med ansvar for Norge er Nord-Europa bispedømme med sete i Stockholm. Det ligger under Tyskland, Sentral- og Nord-Europa metropolitanbispedømme med sete i Nürnberg. Det fins menigheter i Bergen (Kristi himmelfart og de hellige martyrer Filofteia av Argeș, Tatiana av Craiova og Suniva av Bergen), Oslo (De hellige martyrer Ioan Românul og Hallvard), Stavanger (Maria bebudelse og de helliger hierarker Calinic av Cernica og Swithun av Winchester), Trondheim og Ålesund. Kirka hadde i 2011 omtrent 400 registrerte medlemmer i Norge.

Den russisk-ortodokse kirke[rediger | rediger kilde]

Den russisk-ortodokse kirke har allerede en forholdsvis lang historie i Norge. Helt siden vikingtiden har det vært politiske og kulturelle forbindelser mellom Norge og sentrene for ortodoks kristendom (f.eks. Kiev). Den eldste ortodokse bygningen på norsk jord er St. Georgs kapell i Neiden, som ble reist av Trifon av Petsamo i 1565, mens han misjonerte blant skoltesamer.

Antallet russisk-ortodokse troende i Norge økte etter oktoberrevolusjonen, som førte mange russiske flyktninger til Norge. Disse ble først tatt vare på av den russisk-ortodokse presten i Stockholm. Den første norske menigheten, Hellige Nikolai menighet, ble etablert i Oslo i 1931. Den sogner til eksarkatet for ortodokse menigheter av russisk tradisjon i Vest-Europa (med sete i Paris), som igjen ligger under det økumeniske patriarkatet. Hellige Olga menighet, som er en stavropegial menighet direkte underlagt patriarken av Moskva, ble grunnlagt i 1996.

Hellige Nikolai kirke på Teisen i Oslo

I dag fins i alt 14 russisk-ortodokse menigheter:

Totalt var det per 2011 omtrent 4000 registrerte medlemmer i russisk-ortodokse menigheter, hvorav 3000 under Moskva-patriarkatet.

Den serbisk-ortodokse kirke[rediger | rediger kilde]

Det serbisk-ortodokse bispedømmet med ansvar for Norge er Storbritannia og Norden eparki med sete i Stockholm. Det fins menigheter i Bergen, Kristiansand (Hellige Demetrios av Thessaloniki), Oslo (Hellige Vasilije Ostroski), Porsgrunn og Trondheim. Kirka hadde i 2011 omtrent 3000 registrerte medlemmer i Norge.

Ikke-kanoniske ortodokse kirker[rediger | rediger kilde]

Mellom 1992 og 2000 eksisterte den norske ortodokse kirke, men denne var ikke i kommunion med noen av den ortodokse kirkas delkirker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]