Den norske FN-styrken i Libanon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Den norske FN-styrken i Libanon (engelsk «Norco») var en nasjonal styrke underlagt FNs midlertidige styrke i Libanon (UNIFIL) og bestod av følgende hovedavdelinger:

Historie[rediger | rediger kilde]

Norge var med i det fredsbevarende arbeidet i Sør-Libanon stort sett fra den dagen UNIFIL gikk inn i området, 2. april 1978. Bare en uke etter at franskmennene gikk inn, var Norbatt etablert.

Det første året med UNIFIL var Norge representert med fire avdelinger i styrken. I tillegg til Norbatt, kom helikoptervingen, Norair, 11. april. 26. april ble Normedcoy etablert i Naqoura og Normaintcoy i Tibnin.

Noen av de viktigste begivenhetene under operasjonene var disse:

Kilde: Forsvarsnett.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

Norair og Normedcoy trakk seg ut etter henholdsvis ett og to år, og ble erstattet med en italiensk helikopterving og et svensk feltsykehus. Norbatt, Normaintcoy, samt en stor gruppe i UNIFILs hovedkvarter, bl.a. MP-kompaniet, samt en norsk tropp i den mobile styrken FMR, fortsatte. Ved siden av nordmennene som tjenestegjør i Naqoura, Tibnin og i Norbatt, var det ofte norske representanter ved MP-avdelingen i Tyr, Metullah, Beirut, Nahariya og Tel Aviv. I tillegg til de ca. 900 nordmennene som ofte utgjorde den største nasjonale UNIFIL-styrken, jobber noen nordmenn som sivile i UNIFIL, og noen er i OGL (Observerer Group Lebanon), som ligger under UNIFIL, selv om de tjenestegjør i UNTSO.

Avdelinger i Kontingent 39-40[rediger | rediger kilde]

KP A: To geværtropper med hhv hovedkvarter i Kawkaba (Tr.1) og Blate (Tr.2) KP B: To geværtropper med hovedkvarter i hhv Cheeba og Rashaya el Foukhar Falkehøyden var hjemmet til stort sett alt av støttefunksjoner, med unntak av hundetroppen.

KP As posisjoner:

Tropp 2: 4-2 B CP: Bemannet av et geværlag fra tr.2, som bodde i 4-2 DLL. I tillegg til de rullerende geværlagene, var det en pos.sjef og en pos.ass fast på denne posisjonen. 4-2 OP: Observasjonspost bemannet av fire mann fra Tropp 2. Var plassert helt øverst på falkehøyden, i Camp Eagle. Oppsatt med 81 mm bombekaster for å kunne gi støtte til nattpatruljer som var ute i både tr.1 og tr.2 teig. 4-23 OP: Observasjonspost bemannet av fire mann fra Tropp 2. Plassert ca. 1,5-2 km nord for HQ til tropp to i Blate. Oppsatt med 84 mm RFK for å kunne støtte nattpatruljer i begge troppene. 4-20 HQ: Tropp 2s hovedkvarter. Her var troppstab stasjonert. I tillegg var det et geværlag plassert der, samt fire ekstra for å bemanne hhv 4-22 CP og 4-20 OP. I tillegg var det patruljebase for tropp 2. Hundetroppen (4-8 DOG) hadde også rullerende ekvipasjer der. 4-18 OP: Også kalt "hytta". en fire mannsposisjon, langt utenfor NORBATT AO (Area of Operation), men fortsatt i ICA (Israeli Controlled Area) (Under utvikling)

Norco i Naqoura[rediger | rediger kilde]

FN-styrken hadde en stedlig ledelse ved UNIFILs hovedkvarter i Naqoura. Norge hadde ingen egen avdeling ved HQ, men en betydelig gruppe nordmenn fylte på slutten av 1980-tallet posisjoner i ulike stabselementer i Naqoura. Administrativt var de tilknyttet det såkalte Norco-elementet, og MP-kompaniet iberegnet var det ca. 50 nordmenn ved hovedkvarteret.

Selv om de norske tjenestegjørende i Naqoura var spredt på en rekke avdelinger og kontorer, hadde to naturlige samlingspunkter: Norco-kontoret, som var administrasjonskontor for hele den norske kontingenten, og Norway House – et sosialt møtested i fritida. Nordmennene var fordelt på hovedkvarterets tre hovedavdelinger: Operasjoner, forsyninger og administrasjon og personell.

Sjefer for Den norske FN-styrken i Libanon (Norcontico)[rediger | rediger kilde]

Liste over kjente nordmenn som har tjenestegjort i UNIFIL[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]