Hopp til innhold

Finance Credit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finance Credit-konsernet står i sentrum for norgeshistoriens største bedragerisak. Den startet da de to hovedmennene bak selskapet, Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen, ble arrestert og varetektsfengslet i november 2002.

Selskapets forretningsidé var å kjøpe fordringer og drive inkasso. Ved hjelp av regnskaper som ga et feilaktig inntrykk av selskapets inntjening og balanse, skal Finance Credit ha lånt 1,4 milliarder kroner av norske banker, mesteparten fra Sparebank 1 Gruppen og Nordlandsbanken. En uoversiktlig selskapsstruktur skal ha gjort det vanskelig for banker og revisorer å kontrollere regnskapstallene. Mesteparten av pengene gikk tapt da selskapet gikk konkurs.

Kristoffersen og Stensrud planla å notere selskapet på børsen i Stockholm, i et forsøk på å legge selskapets tidligere tap over på fremtidige aksjonærer. Dette skjedde imidlertid aldri, da Bjørn Olav Jahr, journalist i Kapital, avdekket de faktiske forholdene i Finance Credit etter tips fra tidligere ledere i selskapet. Opprullingen begynte med at han gikk etter kontantstrømmene i selskapet, og så at disse over tid ikke var i nærheten av å stemme med regnskapstallene, altså at det var langt større offisiell inntjening enn innbetalinger.[1]

Trond Kristoffersen ble i 2003 dømt til ni års fengsel, den lengste fengselsstraffen i noen norsk økonomisk kriminalitetssak. Dommen ble senere gjenopptatt, men Kristoffersen døde før ankesaken ble behandlet. De tidligere dommene ble derfor opphevet (se Høyesteretts dom i Norsk Retstidende 2014 s. 1045) og saken endte derved uten dom fordi straffansvaret faller bort ved siktedes død. Torgeir Stensrud fikk syv års fengsel. I tillegg er det tatt ut tiltale mot fire andre personer i Finance Credit-systemet.

Økokrims påstand om å pålegge KPMG foretaksstraff for sterkt mangelfull revisjon, ble ikke tatt til følge i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett. Høyesterett kom imidlertid til at KPMG kunne straffes og ila selskapet en bot på 5 millioner kroner.[2] Den ansvarlige revisor ble dømt til 30 dager ubetinget fengsel i tingretten og anket ikke.

Bok om Finance Credit ble gitt ut av Jahr i 2005.[3] Videre var avsløringen av Finance Credit grunnlaget for SKUP-prisen i 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smarte skurker - grådige gubber, av Bjørn Olav Jahr
  2. ^ «adressa.no KPMG får 5 millioner i bot». Arkivert fra originalen 30. juni 2008. Besøkt 26. april 2011. 
  3. ^ Bokutgivelse
Autoritetsdata