Qana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 33°12′33″N 35°17′57″ØQana (arabisk:قـانـا) er en landsby i det sydlige Libanon sydøst for byen Tyr. Den er mest kjent for et israelsk bombardement som i 1996 førte til mange sivile omkomne i byen som den gang lå innen UNIFIL-området. Under Israel–Libanon-krisen 2006 fant i juli atter et israelsk bombardement sted, som også kostet mange sivile livet.

Qana i Bibelen?[rediger | rediger kilde]

Qana er en av kandidatene for å være det sted der Johannesevangeliets bryllupet i Kana stod. Når dette kandidaturet står så sterkt at det fremdeles nevnes (det finnes nemlig en landsby ved navn Kana i Galilea, nokså nær Jesu hjemby Nasaret), skyldes det, foruten navnet, at kirkehistorikeren Eusebius av Caesarea (300-tallet) mente at det omtalte vinunderet fant sted ikke så langt fra Sidon. Utgravninger har gitt noen andre indikasjoner som gjør at man særlig i Libanon legger stor vekt på denne hypotesen.

Angrepet mot Qana 18. april 1996[rediger | rediger kilde]

18. april 1996 ble byen bombet av Israel under en konflikt med Hizbollah. 102 sivile som søkte tilflukt i en UNIFIL-base, ble drept. Dette skjedde under Israels militæroffensiv operasjon Vredens druer. Ved en senere granskning konkluderte FN i sin rapport at angrepet var tilsiktet.[1]

Angrepet mot Qana 30. juli 2006[rediger | rediger kilde]

30. juli 2006 angrep Israel et boligområde i Qana, og politiet i Libanon oppga minst 54 sivile drepte, hvorav 37 barn. Ifølge opplysninger fra Sky News var flere av barna handikappede som søkte tilflukt i en bygning som var hovedmålet for angrepet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]