Hopp til innhold

Bekaadalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bekaadalen
LandLibanons flagg Libanon
Ligger vedLitani
Kart
Bekaadalen
34°00′32″N 36°08′43″Ø

Bekaadalen (arabisk: وادي البقاع, Wādī l-Biqā‘) er en fruktbar dal øst i Libanon, i antikken kjent som Koilesyria. Det er Libanons viktigste jordbruksregion.[1] Til tross for lite nedbør i dalen dyrkes det både frukt, grønnsaker og korn. Elva Litani løper gjennom dalen. Industri blomstrer også i Bekaadalen, spesielt den som er relatert til landbruk.

Bekaadalen ligger omtrent 30 km øst for Beirut. Dalen ligger mellom Libanonfjellene i vest og Antilibanonfjellene i øst. Det er den nordlige fortsettelsen av Jordanriftdalen, og dermed en del av den store Riftdalen, som strekker seg fra Syria til Rødehavet.[2] Bekaadalen er gjennomsnittlig 120 kilometer lang og 16 kilometer bred. Den har et middelhavsklima med våte, ofte snørike vintre og tørre, varme somre.

Regionen får begrenset nedbør, spesielt i nord, ettersom Libanonfjellet skaper en regnskygge som blokkerer nedbør som kommer fra havet. Den nordlige delen har en gjennomsnittlig årlig nedbør på 230 millimeter, sammenlignet med 610 millimeter i den sentrale dalen.[3] Likevel har to elver sitt utspring i dalen: Orontes (Asi), som renner nordover inn i Syria og Tyrkia, og Litani, som renner sørover og deretter vestover til Middelhavet.

Fra 100-tallet f.Kr., da regionen var en del av Romerriket, fungerte Bekaadalen som en kilde til korn for de romerske provinsene i Levanten. I dag utgjør dalen 40 prosent av Libanons dyrkbare land. Den nordlige enden av dalen, med sin knappe nedbør og mindre fruktbare jordsmonn, brukes først og fremst som beiteland av nomadisk husdyrhold. Lenger sør støtter mer fruktbar jord avlinger av hvete, mais, bomull og grønnsaker, med vingårder og frukthager sentrert på Zahle. Dalen produserer også hasj og dyrker opiumsvalmuer, som eksporteres som en del av den ulovlige narkotikahandel, skjønt det hevdes at myndighetene har slått ned på den ulovlige produksjonen.[4][5] Siden 1957 har Litani vannkraftprosjektet, en serie kanaler og en demning som ligger ved den kunstige innsjøen Qaraounsjøen i den sørlige enden av dalen, forbedret vanning til gårder i Bekaadalen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Bekaa Valley», Global eye – Eye on Lebanon, våren 2006. Arkivert fra originalen 11. oktober 2006.
  2. ^ «Beqaa Valley», Oxford Reference
  3. ^ «Beqaa, Lebanon Climate», Weatherandclimate.com
  4. ^ Sewell, Abby (7. september 2022): «No longer riding the hashish high, Lebanon’s cannabis producers move to Captagon», L'Orient Today
  5. ^ «Lebanese Security Forces Combat Drug Trafficking», Unipath Magazine 18. august 2023

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]