Muskat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Muskat
Nomenklatur
Myristica fragrans
Houtt.
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenMagnoliaordenen
FamilieMuskatnøttfamilien
SlektMuskatnøttslekten
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Australasia og sørøst i Asia
For hovedstaden i Oman, se Muskat (Oman).

Muskat eller muskatnøtt (Myristica fragrans), kommer fra muskattreet, som er en art i muskatnøttslekten og opprinnelig hjemmehørende på Bandaøyene i Molukkene. Øyene kalles også Krydderøyene og ligger i Indonesia. Muskattreet dyrkes også på andre indonesiske øyer, og har også blitt plantet i Sør-Amerika og Vestindia – som på Grenada, der muskat er den viktigste eksportartikkelen ved siden av bananer og kakao.

Beslektede varianter inkluderer papuamuskat (Myristica argentea) fra Ny-Guinea og Bombay-muskat (Myristica malabarica) fra India. Begge benyttes gjerne i krydderblandinger basert på Myristica fragrans for å tilføre smaksvariasjoner.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Muskattreet er 10–20 meter høyt, har mørkegrønne, ovale blader og klaser av små, gule, konvallignende blomster.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Krydder[rediger | rediger kilde]

Muskat er et fint mildt, men sterkt aromatisk krydder som gjerne brukes med tilbakeholdenhet slik at den ikke dominerer. Bruken av muskatblomme og muskatnøtt kan variere noe.

  • Muskatblomme (kalles også macis) er det ytre omkransende skallet til kjernen. Muskatblomme har en mer aromatisk og noe mildere smak enn muskatnøtt. Muskatblomme brukes tradisjonelt i hvite sauser til fisk, fiskegrateng, fiskefarser og farser av kjøtt. Det brukes også på kokt spinat og blomkål, i grønnsaksuppe og til fruktdessert.
  • Muskatnøtten rives direkte over den matretten som skal krydres. Muskatnøtt er mest kjent i pølseprodukter som wienerpølse, medisterpølse og julepølse. I husholdningen ellers brukes muskatnøtt gjerne i kålstuing, grønnsakstuinger og i fisk- og kjøttsauser. Mange synes at muskatnøtt er uunnværlig i bechamelsausen til lasagne. Den brukes ellers til kjøttkaker, potetmos, fiskegrateng, i pepperkakedeig og til epledessert.

Rusmiddel[rediger | rediger kilde]

Muskatnøtt med frø (muskat) og det røde frødekket som gir opphav til krydderet muskatblomme eller macis.

Muskat inneholder det hallusinogene stoffet myristisin. I lave doser er ikke muskat farlig.

Misbruk av krydderet muskatnøtt kan gi forgiftning. Avhengig av antall nøtter som er spist kan symptomer som oppstår være alt fra forvirring til alvorlig hjertepåvirkning. Reaksjonene som kommer etter spising av muskat varierer fra person til person. 1-3 hele nøtter kan gi symptomer, mens 4-5 nøtter kan gi mer alvorlige effekter. Symptomer oppstår vanligvis 3-8 timer etter inntak. Symptomer på forgiftning med muskatnøtt er: opprømthet, forvirring og unormal oppførsel, sterk uro, angst (dødsangst), kraftig hjerteklapp/hjertebank, brystsmerter og økt blodtrykk eller blodtrykksfall. Symptomene går som regel over i løpet av et døgn, men kan i enkelte tilfeller vedvare i flere døgn og kreve intensiv behandling på sykehus.[1][2] Ved mistanke om forgiftning ta kontakt med Giftinformasjonen.

Eteriske oljer[rediger | rediger kilde]

Den essensielle oljen blir produsert ved dampdestillering av muskatnøtten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]