United Church of Christ

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
United Church of Christ
Hovedgren Den reformerte kirke
Grunnlagt 1957
Utgått fra Evangelical and Reformed Church og Congregational Christian Churches
Antall medlemmer 1,2 millioner (2006)
Hvor USA

United Church of Christ (UCC) er et amerikansk kirkesamfunn innen en reformert og kongregasjonalistisk tradisjon. Samfunnet ble opprettet i 1957 ved sammenslåing av trossamfunnene Evangelical and Reformed Church og Congregational Christian Churches. Det lar seg imidlertid gjøre å følge sammenslutningens «stamtre» tilbake til de engelske innvandrere som i 1620 grunnla Plymouthkolonien og til puritanerne i Massachusetts Bay Colony som kom til Amerika i 1629 og 1630 og grunnla byen Boston.

Ifølge UCCs egen årbok for 2006 hadde kirken da rundt 1,2 millioner medlemmer og rundt 5.633 enkeltmenigheter.

First Congregrational United Church of Christ i Long Beach, California.

De puritanske røtter innebærer at denne protest-strømningen i lang tid var entydig konservativ i kirkelig forstand. Men dette bildet skulle etterhvert få sine fasetter.

Deres teologi ble på 1900-tallet influert av Reinhold Niebuhr og Paul Tillich, som var medlemmer av UCCs forgjengerkirker og fulgte med på sammenslåingen inn i UCC.

Teologisk anses UCC av amerikanske teologer å være blant de mer liberale kristne trossamfunn. Men det er en ganske stor teologisk spredning (noe som kjennetegner samfunn som følger den kongregasjonalistiske modellen), og noen menigheter og medlemmer kan ha ganske konservative syn i etiske og teologiske spørsmål.

Siden midten av 1990-årene har kirken hatt en sentral kirkeforvaltning i Cleveland i delstaten Ohio.

Blant medlemmene av kirkesamfunnet finnes blant annet Barack Obama.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guess, J. Bennett (9. februar 2007). «Barack Obama, Candidate for President, is 'UCC'». United Church News. Besøkt 7. november 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]