Howlandøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Howlandøya
Howland Island (engelsk)
Rester av bosetningsforsøk på 1930-tallet
Geografi
PlasseringStillehavet
ØygruppePhoenixøyene
Areal 1,8 km² km²
Lengde 2,8 kilometer
Bredde 0,8 kilometer
Administrasjon
LandUSAs flagg USA
Posisjon
Kart
Howlandøya
0°48′07″N 176°38′03″V

Howlandøya (engelsk: Howland Island Territory) er ei koralløy like nord for ekvator i det sentrale Stillehavet. Den er en av USAs ytre småøyer, og har tilhørt USA siden 5. februar 1857. Øya ligger rundt 3 100 km sørvest for Honolulu, Hawaii, omtrent halvveis mellom Hawaii og Australia.

Øya har et areal på 1,8 km², og det høyeste punktet ligger bare 6 meter over havflaten. Den består for det meste av sand og lav vegetasjon. Det finnes ikke ferskvann på øya, som i dag er ubebodd. Øya er i dag et naturreservat, og administreres direkte fra USA via U.S. Fish and Wildlife Service innen USAs innenriksdepartement.

Øya ble oppdaget i 1822 av den amerikanske kapteinen George B. Worth. Howlandøya fikk mye oppmerksomhet og forbindes med Amelia Earhart som stedet hvor det antas hun styrtet under sitt forsøk på å fly jorden rundt i 1937.

I 1935 ble det gjort forsøk på å kolonisere øya, og det ble bygget en bosetning, kalt Itascatown, på vestsida av øya. Etter japanske bombeangrep i 1942, hvor to av fire kolonister ble drept, ble imidlertid bosetningen oppgitt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]