Hopp til innhold

Sjekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sjekk fra Rhodesia fra 1940

En sjekk er en skriftlig anvisning til en bank om å utbetale en viss sum penger til en person. Beløpet som utbetales trekkes av utstederens konto eller kreditt. Mottakeren leverer normalt sjekken i sin bank for godskriving av konto. Oppgjøret mellom bankene på grunn av sjekkbruk var i en periode omfattende.

Sjekk fra Canada fra 2006

På 1970-tallet ble sjekker et vanlig betalingsmiddel for vanlige forbrukere. Sjekken er knyttet til en bankkonto og innehaveren ble utstyrt med et bankkort som identitetsbevis. Et sjekkhefte har vanligvis 20–30 sjekker. Ved bruk av sjekken blir beløpet, underskrift og navn på mottaker påskrevet sjekken. Beløpet blir skrevet både med tall og i ord, for eksempel: Femhundreogførti 00/100 kroner. Navnet på brukerens kontonummer og navnet på banken er ferdigtrykket på sjekken.

Den som utsteder sjekken kalles trassenten, mens banken som skal betale kalles trassatbanken.[1]

Mottakeren av sjekken kan transportere sjekken til tredjeperson ved å skrive på baksiden av sjekken: «Bes godskrevet (navn på tredjeperson)» og underskrift.

I en del land, blant annet Storbritannia, Frankrike og USA, er sjekk et svært vanlig betalingsmiddel. Da det ble vanligere med minibanker for å ta ut kontanter, og med betalingsterminaler i forretninger for å bruke bankkort etter hvert med magnetstripe, ble sjekkbruken dyrere og mindre attraktiv for forbrukere.[2]

Krysset sjekk[rediger | rediger kilde]

En krysset sjekk er en vanlig sjekk som det er satt to skrå, nesten vertikale, parallelle linjer over. En krysset sjekk vil ikke kunne transporteres videre til andre, men må settes direkte inn på mottakerens bankkonto.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]