James Brolin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
James Brolin i november 1981.

James Brolin (født 18. juli 1940 i Los Angeles, California) er en amerikansk skuespiller, produsent og regissør, best kjent for sine roller i såpeoperaer, filmer, sitcoms og på TV.

Brolin er far til skuespilleren Josh Brolin og ektemann til sanger og skuespiller Barbra Streisand. Brolin var den eldste av to brødre og to søstre, var han sønn av Helen Sue (født Mansur), en husmor, og Henry Hurst Bruderlin, som var entreprenør. Familien bosatte seg i Westwood kort tid etter hans fødsel. I en alder av 20 år skiftet han etternavn fra Bruderlin til Brolin. Brolin fikk en kontrakt med filmselskapet 20th Century Fox, og han hadde sin første store rolle i filmen The Cape Town Affair fra 1967, men filmen ble ingen suksess i kinosalene. Brolin fikk til slutt sparken av 20th Century Fox.

I 1985 spilte Brolin rollen som James Bond i parodi-filmen Pee-Wee's Big Adventure. Han hadde også en tilbakevendende rolle som guvernør og presidentkandidat Robert Ritchie i The West Wing. I 1968 ble Brolin overført til Universal Studios der han prøvespilte for en med-hovedrolle mot den erfarne skuespilleren Robert Young i den populære, medisinske dramaserien Marcus Welby. Brolin fikk rollen som dr. Steven Kiley, en ung og ny-utdannet lege som arbeider sammen med en mer erfaren lege.

I sin første sesong av TV-serien Marcus Welby i 1970, ble Brolin tildelt en Emmy Award som beste skuespiller i en birolle, og han ble senere nominert til denne prisen tre ganger til. Brolin ble også nominert til en Golden Globe tre ganger i kategorien beste mannlige birolle, og vant denne utmerkelsen to ganger mellom 1971 og 1973. Brolin har hatt en rekke biroller i store kinofilmer siden 2000. Disse inkluderer (blant andre) en rolle i den Oscar-vinnende filmen Traffic (2000), som Jack Barnes i Catch Me If You Can (2002), en mindre rolle i komedien A Guy Thing fra 2003. I 1985 møtte Brolin skuespiller Jan Smithers og de giftet seg i 1986. Paret fikk en datter, Molly Elizabeth i 1987. Jan Smithers søkte om skilsmisse fra Brolin i 1995. I 1996 møtte Brolin sangerinne, skuespiller og regissør Barbra Streisand gjennom en felles venn, og Brolin og Streisand giftet seg den 1. juli 1998. Brolin og Streisand er bosatt i Malibu i California.