Carlsberg Crown

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Carlsberg Crown var et øl som ble brygget av Carlsberg og solgt i Danmark i anledning av bryllupet mellom kronprins Frederik og Mary Donaldson den 14. mai 2004.[1]

I forbindelse med det kongelige bryllup gjenopptok Carlsberg en, for bryggeriet, gammel tradisjon med å fremstille spesielle brygg i anledning av særlige kongelige begivenheter.

Brygget var meget lett og perlende og ledet med bryggeriets egne ord tanken hen på champagne med en lett blomsteraktig smak fra humlen.[1] Ølet var produsert på tasmansk humle og dansk pilsnermalt, med en alkoholstyrke på 6,5%.[1] Det lette inntrykket ble oppnådd ved tilsettelse av ytterligere kullsyre.

Den tasmanske humlen var fra et avsides område av Mary Donaldssons hjemland, hvor humlen har vokst siden den europeiske koloniseringen i starten av det 19. århundre. De 400 kg. ble levert av det tasmanske firmaet Australian Hop Marketers (AHM). Malten ble bl.a. laget på bygg fra Schackenborg Slot og dermed dyrket av kronprinsens bror, prins Joachim.

Brygget ble tappet på standard 33 cl. flasker, men bryggeriet valgte utelukkende å anvende jomfruelige flasker, som dermed var uten spor etter tidligere bruk og vask. Salget ble innledt den 29. mars og varte så lenge lageret rakk (typisk til omkring juni måned samme år). Carlsberg Crown ble bare solgt på det danske markedet, enkeltvis eller i fire-pakninger.

Navnet, etiketten og emballasjen var designet av byrået 11 Design, som lot seg inspirere av elefantordenens blå bånd som bakgrunnsfarve til etiketten.

Andre kongelige leilighetsbrygg[rediger | rediger kilde]

Carlsberg har ved fem tidligere anledninger produsert spesielle brygg som Carlsberg Crown, men dette var første gang ølet kom i salg på det danske markedet. Tidligere brygg har bare vært brukt som gaver eller omsatt i utlandet. De tidligere begivenheter har vært:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Carlsberg Group (18. mars 2005). «Carlsberg Brewery of the Year in Denmark». Arkivert fra originalen 7. april 2016. Besøkt 6. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]