Fuglekoloni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dansende punaflamingoer ved Laguna Capina i Bolivia
En hekkekoloni med laysanalbatrosser (Phoebastria immutabilis), avbildet i 1902 på Laysanatollen i de Nordvestre Hawaiiøyene.

En fuglekoloni er en spesielt stor ansamling (koloni) av individer av én eller flere arter med fugler på ett og samme sted, som for eksempel på en innsjø, ei strand, gresslette eller et våtmarksområde eller fuglefjell. Dette kan for eksempel være viktige områder for horder av fugler under fugletrekkene. Dersom fuglene hekker (reproduserer) i store antall på en plass kalles kolonien en hekkekoloni og er spesielt sårbar.

Mange sjøfugler hekker i kolonier, som alkefugler og albatrosser, men også flamingoer og flere våtmarksfugler som hegrer og noen få spurvefugler som vevere, samt noen svaler. Kolonihekkende fugler forsvarer kun selve reirplassen, men på hekkeplassene kan det være stor konkurranse om de beste plassene.[1]

Eksempler på store hekkekolonier i Norge er de store ansamlingene med lunde (Fratercula arctica) som trekker inn mot kysten fra havet for å hekke i fuglefjellene. På Røst i Lofoten talte kolonien av lunder opp mot 1,4–1,5 millioner par på sitt mest tallrike i 1979.[2] Hekkekoloniene gjenoppstår som regel årlig på de samme plassene, såfremt habitatet bevares, næringstilgangen er god og fuglene ikke forstyrres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokko H, Harris M, Wanless S (2004). Competition for breeding sites and site-dependent population regulation in a highly colonial seabird, the common guillemot Uria aalge. Journal of Animal Ecology 73 (2): 367–76. doi:10.1111/j.0021-8790.2004.00813.x
  2. ^ Erling Greftegreff (2021) Havets papegøye i trøbbel: Ingen vet sikkert hvorfor den dør ut. Forklaringen kan være langt dystrere enn man har trodd. Egmont Publishing, 27/01 2021. Klikk.no. Besøkt 2021-06-29.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata

.