Hustad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hustad
LandNorges flagg Norge
Kart
Hustad
62°57′20″N 7°05′20″Ø

Hustad er en bygd i Hustadvika kommune i Romsdal i Møre og Romsdal.

Hustad ligger ved Hustadvika, langs Atlanterhavsveien.

På Hustad finnes den tidligere siviltjenesteadministrasjonen Hustad leir, som nå er omgjort til Hustad fengsel. På Hustad finnes også Hustadvika Gjestegård, Hustad kirke (Fræna), Jokerbutikken som er omgjort til Hustadvika Treningssenter, Atlantic Auto, Hustad Barnehage Gunn's utsøkte Thaimat og Hustad barne- og ungdomsskole. Stedet har også et aktivt landbruksmiljø, med hovedvekt på melkeproduksjon. Hustad har en rik lakseelv, Hustadelva, som strekker seg fra Langvatnet gjennom Frelsvatnet til utløp ut i Hustadvika og er ca. 8 km lang.

Hustad var en tidligere kommune, opprettet da Bud kommune ble delt i to 1. juli 1918. Hustad kommune hadde ved opprettelsen 2 062 innbyggere. 1. januar 1964 ble Hustad kommune slått sammen med Bud og Fræna kommuner til den nye Fræna kommune. Hustad hadde på dette tidspunktet en befolkning på 2 196.

Eldste skriftlige belegget er datert 2. august 1329 i Bergen med skrivemåten Hustodum, Diplomatarium Norvegicum b. 2, s. 149, nr. 172. Dette diplomet mener man antyder at Margrete, datter av herr Peter Edøy, og hennes mann Tidemann av Lybekk kunne ha bodd på Hustad. Hustadgodset rådde over store landområder og var også eid av Rosenkrantzætta, en dansk adelsslekt. Prosten Knud Mand var den siste eier av restene etter Hustadgodset. Han testamenterte det til Reknes Hospital i Molde ca. 1714. Leieinntektene skulle gå til drift av hospitalet. De siste eierandelene ble utløst så sent som i begynnelsen av 1960-åra. Hustad er omtalt av Snorre Sturlasson i Heimskringla, også kalt Snorres kongesagaer[1]. Han beskriver hvordan Øystein Magnusson, som var konge av Norge i 1103-1123 døde under et opphold på kongsgården Stim på Hustad den 29. august 1123. På slutten av 1800-tallet ble det satt opp en bauta for å markere kongsgården, selv om den eksakte plasseringen er ukjent. Hustad og Hustadgodset er nevnt i Aslak Bolts jordebok fra 1440 årene[2].

Klippeformasjonen Aslaksteinen som ble brukt som bygdeborg - et forsvarsanlegg og tilfluktssted fra forhistorisk tid, ligger på Hustad.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sturlason, Snorre. Snorre Sturlasons kongesagaer. Stenersens forl. ISBN 9788272012860. 
  2. ^ «Fræna kommune». [død lenke]
Denne artikkelen relatert til Møre og Romsdal er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.