Vevang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Vevang er en bygd som ligger ved Atlanterhavsveien i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal. Vevang ligger helt ute på mørekysten ved Atlanterhavet, og nærmeste byer er Kristiansund og Molde. Bygda er del av grunnkretsen Vevang med øyene utom Straumen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vevang var en krets i Kornstad kommune frem til 1. januar 1964 da det ble overført til Eide kommune

Navnet Vevang kommer fra før kristen tid, og det finnes to tolkninger av opprinnelsen til navnet. Det består av ve som k, eg. 'helligdom', i hedensk tid 'fredhelget sted' og vang som betyr gressgrodd slette.

Men navnet kommer mest sansynlig fra tolkningsforslaget hvor etterleddet er det norrøne ordet angr ‘vik, fjord’, og at førsteleddet kan ha sammenheng med ordet veiv og verbet veive (dreie). Navnet Vevang er i så fall opprinnelig et fjordnavn som stemmer godt med stedet.

Det er også gjort funn av en rekke steinrøyser og graver som stammer fra nyere steinalder. Vevang har også flere bunkere som stammer fra okkupasjonen under 2. verdenskrig.

Norwegian-road-sign-540.0-excerpt.svgForbedringspotensial: Denne artikkelen om et tettsted i Møre og Romsdal bør forbedres/utvides. Du kan hjelpe til med å forbedre og standardisere den, f.eks. ved hjelp av stilmanualen for artikler om tettsteder, eller med infoboksen som du finner der.