Hopp til innhold

Broen over Kwai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Broen over Kwai
orig. The Bridge on the River Kwai
Generell informasjon
SjangerKrig / Drama
Utgivelsesår1957
Prod.landStorbritannia / USA
Lengde2 t. 41 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense18 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Lean
ProdusentSam Spiegel
ManusforfatterMichael Wilson
Carl Foreman
MusikkMalcolm Arnold
SjeffotografJack Hildyard
KlippPeter Taylor
Foran kamera
MedvirkendeWilliam Holden
Alec Guinness
Jack Hawkins
Sessue Hayakawa
DistributørColumbia Pictures
Premiere2. oktober 1957 (Storbritannia)
14. desember 1957 (USA)
6. oktober 1958 (Norge)
Eksterne lenker
Broen Kwai, 2003
«Dødspasset» ved broen over Kwai.

Broen over Kwai er et britisk-amerikansk krigsdrama fra 1957 regissert av David Lean. Handling er lagt til det japansk-okkuperte Burma under andre verdenskrig. De japanske okkupantene bruker britiske krigsfanger som arbeidskraft til å bygge en jernbanebro over elva Kwai. Allierte styrker har samtidig planer om å sende sabotører for å sprenge brua. De ledende rollene spilles av William Holden, Jack Hawkins, Alec Guinness og Sessue Hayakawa. Manus er basert på en roman av Pierre Boulle.

Filmen vant sju Oscar, blant annet for beste regi (David Lean), beste hovedrolle (Alec Guinness) og beste originalmusikk (Malcolm Arnold).

Mesteparten av filmen ble spilt inn på Ceylon, nå Sri Lanka.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Tidlig i 1943 kommer britiske krigsfanger til en japansk fangeleir i Burma, ledet av oberst Nicholson. En av de andre fangene er kommandør Shears fra US Navy. Nicholson forbyr alle flukt-forsøk. Leir-kommandant oberst Saito informerer de nye fangene om at alle må arbeide, til og med offiserer, og bygge en jernbane over elven Kwai som skal forbinde Bangkok og Rangoon. Nicholson protesterer og informerer Saito om Genève-konvensjonene som skal frita offiserer fra slitsomt, fysisk arbeid. Saito lar derfor alle de britiske offiserene stå hele dagen i den intense varmen.

Shears klarer å stikke av, og og blir skadd. Han vandrer inn i en landsby, får hjelp for skadene, og kommer til slutt den britiske kolonien Ceylon. Japanerne ønsker at broren skal stå ferdig innen mai. Men fangene arbeider så lite som mulig, og forsøker å sabotere der de klarer. I tillegg er de japanske planene dårlige. Hvis Saito ikke klarer å overholde fristen, vil han være forpliktet til å begå rituelt selvmord Seppuku. Nicholson blir sjokkert over den dårlige jobben som blir gjort på broen, og beordrer bygging av en skikkelig bro, med den hensikt å overleve krigen og la broen stå som en hyllest til det britiske militærets oppfinnsomhet i flere århundrer framover.

En annen offiser protesterer mot dette, og mener at dette går under samarbeid med fienden. Shears ligger på sykehus i Ceylon mens britene planlegger et oppdrag for å ødelegge broen over Kwai før den står ferdig. De hopper derfor i fallskjerm over Burma. Soldatene klarer å plante eksplosiver ved broen. Et tog med blant annet fiendtlige soldater er planlagt å være det første toget som krysser broen dagen etter, og britene ønsker å ødelegge både broen og toget i samme operasjon.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Oscar-priser[rediger | rediger kilde]

Pris Person
Beste regi David Lean
Beste mannlige hovedrolle Alec Guinness
Beste kinematografi Jack Hildyard
Beste film Sam Spiegel
Beste filmklipp Peter Taylor
Beste originalmusikk Malcolm Arnold
Beste filmatisering Robert Bolt
Michael Wilson
Pierre Boulle
Nominert:
Beste mannlige birolle Sessue Hayakawa

Øvrig vunnede:

  • BAFTA Award for beste film
  • Golden Globe Award for beste film – Drama
  • Golden Globe Award for beste regissør (David Lean)
  • Golden Globe Award for beste skuespiller – Drama (Alec Guinness)
  • New York Film Critics Circle Awards for beste film
  • New York Film Critics Circle Awards for beste regissør (David Lean)
  • New York Film Critics Circle Awards for beste skuespiller (Alec Guinness)
  • Directors Guild of America Award for Outstanding Directorial Achievement in Motion Pictures

Øvrige nominasjoner:

  • Golden Globe Award for beste skuespiller i birolle (Sessue Hayakawa)
  • Grammy Award for Best Soundtrack Album, Dramatic Picture Score or Original Cast (Malcolm Arnold)

Relevante historiske hendelser[rediger | rediger kilde]

Filmens handling er løst knyttet til den faktiske konstruksjonen av ei jernbanebru over elven Mae Klong (som fikk et nytt navn på 1960-tallet, Khwae Yai), ved stedet Tha Ma Kham, fem kilometer fra byen Kanchanaburi. The Commonwealth War Graves Commission sier at «Den beryktede Burma-Siam jernbanen, bygget av krigsfanger fra Samveldet, Nederland og USA, var et japansk prosjekt som hadde som hensikt å forbedre kommunikasjonene for å forsyne den store japanske hæren i Burma. I løpet av anleggstiden døde omkring tretten tusen krigsfanger, og de ble gravlagt langs jernbanen. Anslagsvis åtti tusen til ett hundre tusen sivile døde i anleggstiden, hovedsakelig tvangsarbeidere fra Malaya og Nederlandsk India, eller fra Siam og Burma». To arbeidsstyrker jobbet fra hver sin ende av jernbanen, mot midten.[1]

To broer ble bygget: en midlertidig, som ble bygget av tre, og en av stål og betong noen måneder seinere. Begge broene ble brukt i to år, til de ble ødelagt av bomber fra allierte fly. Stålbroen ble reparert og er fortsatt i bruk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]