Mellom gentlemenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mellom gentlemenn
orig. Gentleman's Agreement
Dorothy McGuire og Gregory Peck
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1947
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiElia Kazan
ProdusentDarryl F. Zanuck
ManusforfatterLaura Z. Hobson (roman)
Moss Hart (manus)
MusikkAlfred Newman
SjeffotografArthur C. Miller
Foran kamera
MedvirkendeGregory Peck
Dorothy McGuire
John Garfield
Celeste Holm
Anne Revere
Annen informasjon
Budsjett$2,000,000 (est.)
Prod.selskap20th Century Fox Film Corporation
Premiere11. november 1947 (New York)
Eksterne lenker

Mellom gentlemenn (orig. Gentleman's Agreement) er en amerikansk dramafilm fra 1947 om en journalist (spilt av Gregory Peck) som fremstiller seg som jøde for å granske antisemittisme i New York City og den velstående forstaden Darien. Filmen var i sin tid kontroversiell, i likhet med en lignende film om samme tema, Kryssild, som ble sluppet samme år og som også ble nominert til Oscar for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Philip Schuyler Green (spilt av Gregory Peck) er journalist som nettopp har flyttet til New York City sammen med sin sønn Tommy og hennes mor. Green møter tidsskrift-utgiver John Minify, som ber Green om å skrive en artikkel om antisemittisme. Green blir inspirert til å ta i bruk en jødisk identitet (og kalle seg for "Phil Greenberg") og skrive om sine opplevelser. På en fest møter han Minifys fraskilte niese Kathy Lacey, en lærer. Phil og Kathy blir snart kjærester. De blir enige om å holde det hemmelig at Phil ikke er jøde. Phil har problemer med å komme i gang med oppdraget. Han innser at han aldri kan føle hva en annen person føler med mindre han opplever det selv. I avisen får Phil tildelt en sekretær, Elaine Wales, som avslører at også hun er jødisk. Hun skiftet navn for å få jobben. Etter at søknaden hennes under hennes jødiske navn, Estelle Wilovsky, ble avvist.

Phils barndomsvenn, Dave Goldman, som også er jødisk, flytter til New York på grunn av jobb og bor sammen med Green samtidig som han leter etter et hjem for seg selv og familien sin. Mens Phil fortsetter med historien sin, opplever han flere tilfeller av fordømmelse. Når moren blir syk på grunn av hjerte-problemer fraråder legen ham å konsultere en spesialist med et åpenbart jødisk navn, noe som tyder på at han kan bli svindlet hvis doktoren er jøde. Når Phil avslører at han selv er jødisk, blir legen irritert og forlater ham. I tillegg blir en vaktmester sjokkert over å se at et jødisk navn er oppført på postkassen hans, i stedet for Phils egentlige navn.

Senere, når Phil ønsker å å delta ved en feiring ved et flott hotell forbeholdt rike mennesker, nekter hotell-sjefen å registrere Phil som gjest ved hotellet - fordi Phil sier at han er jødisk, og han ber Phil om å registrere seg på et annet hotell i stedet. I tillegg blir sønnen Tommy mål for mobbere når andre studenter ved skolen oppdager at han faren hans er jødisk. De får ytterligere problemer når Phil og Kathy ønsker å kunngjøre sin forlovelse. Hennes søster Jane inviterer dem til hennes hjem i Darien, Connecticut, som er kjent for å være et "begrenset" samfunn hvor andre mennesker ikke er velkomne. Kathy ønsker å fortelle at Phil bare later som han er jøde på grunn av hans jobb som skribent. Men Phil er skeptisk.

Hovedrollene[rediger | rediger kilde]

Gregory Peck i rollen som Philip Schuyler Green Anne Revere i rollen som Mrs. Green
Dorothy McGuire as Kathy Lacey June Havoc i rollen som Elaine Wales
John Garfield as Dave Goldman Albert Dekker i rollen som John Minify
Celeste Holm i rollen som Anne Dettrey Jane Wyatt i rollen som Jane

Priser[rediger | rediger kilde]

Gentleman's Agreement vant tre Oscar-statuetter:

Den ble også nominert til fem andre Oscar-priser:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]