Forspilte dager

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Forspilte dager
orig. The Lost Weekend
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår1945
Prod.landUSA
Lengde101 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegissørBilly Wilder
ProdusentCharles Brackett
ManusforfatterCharles R. Jackson (roman)
Charles Brackett
Billy Wilder
MusikkMiklós Rózsa
SjeffotografJohn F. Seitz
Foran kamera
MedvirkendeRay Milland
Jane Wyman
Phillip Terry
Annen informasjon
Budsjett$1 250 000 (estimat)
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere16. november 1945 (USA)
Eksterne lenker

Forspilte dager (orig. The Lost Weekend) er en amerikansk dramafilm fra 1945 regissert av Billy Wilder med Ray Milland, Jane Wyman og Phillip Terry i hovedrollene. Filmen er basert på en roman av Charles R. Jackson og handler om en forfatter som drikker på grunn av frustasjon over anklager om at han hadde et forhold til en av sine mannlige venner da han gikk på college. Filmen var en av de første til å bruke musikkinstrumentet theremin for å skape en følelse av sykdommen alkoholisme.

Filmen ble belønnet med Oscar for beste film.

Handling[rediger | rediger kilde]

Torsdag planlegger en alkoholisert New York-forfatter Don Birnam en ferie sammen med sin bror Wick. Men kjæresten til Don, Helen, har fått to billetter til en konsert, og Don foreslår at Wick burde reise på konsert sammen med Helen. De tror at de hadde kvittet seg med alt brennevin som Don tidligere hadde gjemt i leiligheten deres, og tror at han ikke har penger til å kjøpe mer alkohol, velger de å gå på konsert. Men Don går til Nat's Bar, så snart de har reist sin vei.

På fredag, tilbake på Nat's Bar, forteller Don at han ønsker å skrive en roman kalt "The Bottle" om kampen mot alkoholisme. Senere besøker han en annen pub, hvor han blir kastet fordi han forsøkte å stjele fordi han ikke har penger til å betale regningen. På lørdag er Don fullstendig blakk, og forsøker å pantsette sin skrivemaskin slik at han kan kjøpe mer alkohol. Dette fungerer ikke, og desperat etter penger besøker han en kvinne som er forelsket i ham. Hun gir ham penger, men han faller ned en trapp, og blir slått bevisstløs.

Søndag våkner Don på en avdeling for alkoholikere hvor sykepleier Bim Nolan håner ham og andre innlagte på grunn av deres alkohol-relaterte problemer. Dom stikker av når personalet er opptatt med en annen voldelig pasient. Mandag stjeler Don en flaske whisky fra en butikk, og tilbringer dagen med å drikke. Han utvikler delirium, og hallusinerer en mareritt-aktig scene hvor en flaggermus flyr inn et vindu, dreper en mus og søler blod over hele leiligheten hans.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne


Publikum

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]