Commonwealth War Graves Commission

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Commonwealth War Graves Commission
Grunnlegger(e)Fabian Ware
Stiftet1917
LandStorbritannia
HovedkontorMaidenhead
Nettstedhttps://www.cwgc.org/ (engelsk)

Esbjerg krigskirkegård, den allierte seksjonen

Commonwealth War Graves Commission («Samveldets krigsgravkommisjon») er en flernasjonal organisasjon som er ansvarlig for å merke og vedlikeholde gravene til soldater fra Samveldet av nasjoner som falt i første og andre verdenskrig, og i senere kriger. Den har også ansvar for monumenter for ukjente falne i tilknytning til krigskirkegårder. Den nåværende presidenten er Edward, hertug av Kent.

Organisasjonen ble grunnlagt ved britisk kongelig charter i 1917, etter initiativ fra sir Fabian Ware.

De nasjonene som er aktive medlemmer av organisasjonen er Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland, Canada, Australia, New Zealand, Sør-Afrika og India. Newfoundland var med fra begynnelsen, men ble en del av Canada i 1949. På enkelte av krigskirkegårdene ligger også noen få falne fra andre allierte land, som organisasjonen har påtatt seg ansvar for. Totalt driver organisasjonen omkring 2500 krigskirkegårder.

De største gravlundene som drives av organisasjonen ligger i Frankrike og Belgia, ved slagmarkene fra første verdenskrig. Den største enkeltgravlund er Tyne Cot krigskirkegård nord for Ieper, med nesten 12 000 graver. Ettersom tradisjonen i medlemslandene er at de falne gravlegges der de falt, er det slike samveldekirkegårder mange steder i verden, som i Midtøsten, Nord-Afrika og Italia. Totalt har organisasjonen ansvar for graver i omkring 150 land.

Det benyttes standardiserte gravstener, rektangulære med avrundet topp i hvit sten. Hver sten er merket med et kors eller et annet, passende religiøst symbol, den falnes navn og grad og relevante datoer, samt et symbol for enheten den falne tilhørte. Det er også anledning for pårørende til å legge til en selvvalgt tekst. Der den falne er ukjent er det gitt en så god beskrivelse som mulig, som hvilken våpengren personen tilhørte, samt teksten «Known Unto God» («Kjent av Gud»). Denne teksten skal ha blitt foreslått av Rudyard Kipling, hvis sønn falt i første verdenskrig og aldri ble identifisert.

Den ukjente soldats grav og «Cross of Sacrifice», Esbjerg krigskirkegård

På større krigskirkegårder er normalt en av de ukjente plassert i et sentral monument, Den ukjente soldats grav. Ved denne står på de fleste kirkegårdene et høyt kors, fra 4,5 til 9 meter avhengig av kirkegårdens størrelse. Dette er kjent som «Cross of Sacrifice» («Offerhandlingens kors»). På kirkegårder med mer enn tusen graver står det også en minnesten, tegnet av sir Edwin Luytens, med ordene «Their names liveth for evermore» («Deres navn lever evig») inngravert. Alle kirkegårder, uansett størrelse, har en plakett som forteller om kirkegårdens historie og om soldatene som ligger der. Det er også en besøksprotokoll og et register over de falne som hviler der.

Organisasjonen har en database med oversikt over 1,7 millioner falne soldater og 67 000 sivile som døde som følge av kamphandlinger under første og andre verdenskrig. I senere år har denne blitt lagt ut i søkbar form på hjemmesiden (se eksterne lenker).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]