Born in the U.S.A.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Born in the U.S.A.
Formatstudioalbum
Artist, bandBruce Springsteen
Utgitt4. juni 1984
Innspiltfebruar 1982–
mars 1984
The Power Station og The Hit Factory i New York
SjangerRock
Lengde46:25
PlateselskapColumbia
Produsent(er)Jon Landau
Chuck Plotkin
Bruce Springsteen
Steve Van Zandt
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Nebraska
(1982)
Born in the U.S.A.
Live/1975–85
(1986)

Born in the U.S.A er et album fra den amerikanske rocksangeren og låtskriveren Bruce Springsteen, utgitt i 4. juni 1984 på Columbia Records. Det ble spilt inn på The Power Station og The Hit Factory i New York. Hele syv singler ble gitt ut fra albumet, som er Springsteens mestselgende med et verdensomspennende salg på omtrent 30 millioner kopier.[1]

Albumet var en suksess både kommersielt og hos anmelderne hvor Springsteen markerte et oppbrudd med sin faste musikklyd. Der hans forgående album, det mørke og akustiske Nebraska, består av sanger preget av pessimisme og isolasjon, uttrykker tekstene på Born in the U.S.A. tegn på håp i den daglige kampen til den jevne amerikaner som fulgte den amerikanske drømmen, en ny følelse som ble utfylt av syntetiserte arrangementer og poppreget, radiovennlig lyd som bidro til at Springsteen kunne øke sin popularitet og nå ut til det brede publikum. Albumet ble hjulpet fram av en enorm reklamekampanje som førte til å skape en rekke hitsingler, foruten også remiksinger og musikkvideoer.

Born in the U.S.A. var det mestselgende albumet i 1985 i USA og samtidig også hans mest suksessfulle album noen gang. Albumet skapte nær ny rekord med hele syv singler som havnet på ti på topp-listene (noe som er likestilt med Michael Jacksons Thriller og Janet Jacksons Rhythm Nation 1814), og en verdensomspennende turne som gikk over to år, som også var en suksess. Sett bort fra denne intensive publisiteten ble albumet også hyllet av de fleste musikkanmeldere og er ofte framhevet som Springsteens magnum opus (i det minste til da) siden hans gjennombrudd i 1975, Born to Run. Tittelsangen «Born in the U.S.A.» er ofte feiltolket som en kraftpatriotisk nasjonalsang, hvilket ikke var Springsteens hensikt. Omslaget på albumet er et nærbilde av Springsteens bakende i jeans foran det amerikanske flagg, fotografert av Annie Leibovitz, og ble et ikonisk sinnbilde på tidsalderen.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

Samtlige sanger er skrevet av Bruce Springsteen.

 1. «Born in the U.S.A.» – 4:39
 2. «Cover Me» – 3:26
 3. «Darlington County» – 4:48
 4. «Working on the Highway» – 3:11
 5. «Downbound Train» – 3:35
 6. «I'm on Fire» – 2:36
 7. «No Surrender» – 4:00
 8. «Bobby Jean» – 3:46
 9. «I'm Goin' Down» – 3:29
 10. «Glory Days» – 4:15
 11. «Dancing in the Dark» – 4:01
 12. «My Hometown» – 4:33

Personell[rediger | rediger kilde]

The E Street Band[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

 • Richie «La Bamba» Rosenberg – bakgrunnsvokal på «Cover Me» og «No Surrender»
 • Ruth Davis – bakgrunnsvokal på «My Hometown»

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]