Lost in the Flood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Lost in the Flood» er en sang av Bruce Springsteen som ble utgitt på hans debutalbum Greetings from Asbury Park, N.J. i 1973.

Musikk og tematikk[rediger | rediger kilde]

«Lost in the Flood», tapt i oversvømmelsen, er en sparsom, pianodrevet sang, tilsynelatende om en Vietnamveteran. Den er den første av mange episke Springsteensanger som påkaller sterke følelser, vanligvis i form av fortvilelse, sorg og små glimt av håp. Behandlingen av krigsveteraner i USA har alltid vært en sår sak for Springsteen. Sangteksten[1] forteller en løs historie, fremmer en rekke bilder som forteller tre forskjellige fortellinger i hvert av de tre versene.

Det første verset er om «ragamuffin gunner», sluskete pistolmann, og har et gjentakende religiøst tema med katolske referanser, inkludert referanser til «hit-and-run», bønnfalling om «sanctuary», helligdom (som å søke asyl i en kirke), og skjule seg under en «holy stone», hellig stein, mens «breakin' beams and crosses with a spastic's reeling perfection», brutte stråler og kors med spastiske rullende perfeksjon, og «nuns run bald through Vatican halls, pregnant, pleading Immaculate Conception», nonner som løper uten slør gjennom gangene i Vatikanet, gravide, hevder uplettet unnfangelse. Og til sist, «everybody's wrecked on Main Street from drinking unholy blood», alle er skipsbrudne på Main Street fra å drikke uhellig blod.

Det andre verset er om «pure American brother», «Jimmy the Saint», en ekte amerikansk bror, helgenen Jimmy, kanskje den samme personen som nevnes i første vers, «ragamuffin gunner»? Dette er også begynnelsen på Springsteens faste referanser og tematikk til biler (sammen med sangen «The Angel» på samme album), som den amerikanske bror «races Sundays in Jersey in a Chevy stock Super Eight», raser rundt i Jersey på søndagene i sin Chevy, og «leans on the hood telling racing stories», lener seg over panseret for å fortelle historier om motorkappløp. Til sist havner Jimmy the Saint i en form for bilulykke, beskrevet som å kjøre «headfirst into a hurricane», hodestups inn i en orkan, og antagelig dør ettersom «there was nothing left but some blood where the body fell», det var ingenting igjen, unntatt noe blod der hvor kroppen falt.

Det tredje verset omhandler en rekke mennesker på byens gater, antagelig New York. De omfatter «Eighth Avenue sailors in satin shirts», sjøfolk fra Eighth Avenue i satengskjorter, «some storefront incarnation of Maria», som en inkarnasjon i butikkvinduene av Maria, «Bronx's best apostle», den beste apostel i The Bronx, «the cops», politifolk, «the whiz-bang gang», de fresende-krasj-gjengen, og «some kid», en guttunge, som ble skutt i en påfølgende pistolskyting og holder på seg på «his leg, screaming something in Spanish», foten sin, skriker noe på spansk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Lyrics, sangtekst og detaljert info for ulike versjoner på SpringsteenLyrics.com