Soozie Tyrell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Soozie Tyrell
Soozie-Tyrell (cropped).jpg
Født4. mai 1957[1]Rediger på Wikidata (64 år)
PisaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gateartist, musiker, fiolinist, gitaristRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Soozie Tyrell (født 4. mai 1957 i Pisa i Italia), tidligere kjent som Soozie Kirschner, er en amerikansk fiolinist og sanger, mest kjent for sitt samarbeid med Bruce Springsteen i E Street Band.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Soozie Tyrell ble født som datter av en amerikansk militær tjenestemann som reiste omfattende. Til sist bosatte familien i Florida hvor hun kortvarig fulgte undervisning i musikkteori ved Universitetet i South Florida. Deretter flyttet hun til New York hvor hun opptrådte som gatemusikant i en rekke år. Sammen med Patti Scialfa og Lisa Lowell dannet en gatemusikkgruppe kjent som Trickster.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Tyrell begynte å opptre på innspillinger med Southside Johnny & The Asbury Jukes' Love is a Sacrifice i 1980. Deretter ledet hun sin egen countrygruppe Soozie & High in the Saddle. Fra midten av 1980-tallet samarbeidet hun med David Johansen og hans alterego «Buster Poindexter» i femten år, opptrådte på seks album og en rekke turner foruten også samarbeid på musikalen Poet's Café. Tyrell, Scialfa og Lowell opptrådte på David Johansens album oppkalt etter hans sceneframtoning Buster Poindexter som ble utgitt i 1987RCA Records som blant annet hadde en populær selskapsdanssingelen «Hot-Hot-Hot». Deres vennskap og felles innspillingsprosjekter har fortsatt fram til i dag.

Tyrell opptrådte første gang med Bruce Springsteen i 1992 på hans album Lucky Town som korist. Hun deltok deretter på hver eneste Springsteen-album med nytt studiomateriale siden den gang, hovedsakelig med spille fiolin og synge kor og som støttevokalist, inkludert på albumene The Ghost of Tom Joad og Devils & Dust, som ikke var album med E Street Band, noe som har gjort at hun er den musikeren som har spilt på flere Springsteen-album enn noen andre medlemmer av E-Street Band, med unntak av Patti Scialfa og Springsteen selv.

I 2002 ble hennes fiolin et hovedelement for lyden på Springsteens album The Rising, og Tyrell ble med E Street Band for den påfølgende Rising-turneen i 20022003. Hun hadde også en framtredende rolle på hans ikke E Street, storband og folkemusikkorienterte album fra 2006, We Shall Overcome: The Seeger Sessions og påfølgende turneen med Sessions Band. Hun bidro på Springsteens album Magic (2007), Working on a Dream (2009), og Wrecking Ball (2012), og var en vesentlig del av Springsteen og E Street Bands påfølgende turneene for albumene Magic, Working on a Dream, og Wrecking Ball. På disse var hun på scenen for hver eneste sang, spilte akustisk gitar i tillegg til fiolin, og sang på en del duetter når andre medlemmer og Springsteens ektefelle Patti Scialfa ikke var tilstede.

I 2003 ble Tyrells debutalbum White Lines utgitt på Treasure Records.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0879070, besøkt 17. juli 2016

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • D'Amato, Anthony (Oktober 2005): «From Bleecker Street to E Street: An Interview with Soozie Tyrell», Upstage Magazine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]