Annie Leibovitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Annie Leibovitz

Annie Leibovitz (født 2. oktober 1949 i Waterbury i Connecticut) er en amerikansk fotograf.

Leibovitz er mest kjent for sine portrettfotografier av kjente mennesker, og hun er selv en av USAs mest kjente fotografer. Stilen hennes kjennetegnes av en nærhet mellom fotografen og modellen.

Fra 1970 til 1983 jobbet hun som fotograf for musikkmagasinet Rolling Stone. Flere av hennes fotografier av rockestjerner har blitt stående som symboler. Et eksempel er bildet av en naken John Lennon som ligger på en seng og holder rundt en påkledd Yoko Ono. Bildet ble tatt om morgenen den dagen Lennon ble skutt ned og drept, og det ble først publisert på forsiden av Rolling Stone. I 1975 var hun med som fotograf på en turne med rockegruppa Rolling Stones, og siden 1983 har hun jobbet som portrettfotograf for magasinet Vanity Fair. Leibovitz har jobbet med både magasiner, mote og reklame.

Leibovitz har gitt ut fem bøker med fotografier: Photographs, Photographs 1970-1990, American Olympians, Women og American Music. Hennes livspartner var den amerikanske forfatteren Susan Sontag frem til Sontag døde i 2004. Sontag skrev også forordet i Leibovitz' bok Women som er en hyllest til amerikanske kvinner, og viser portretter av både kjente og ukjente kvinner.