Bokken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et sett med en stor og en liten bokken

Et bokken (japansk: |木剣), bok(u), "tre", og ken, "sverd"), er et japansk sverd laget av tre som er på størrelsen med og ligner i de fleste tilfeller på et katana og blir brukt til trening. Et bokken er i hovedsak formet som og ligner på et katana men det kan også ha samme størrelse og form som et wakizashi eller en tantō. På japansk er et bokken også kjent som et bokutō (木刀, "tre sverd").

Allikevel må ikke et bokken forveksles med en shinai, som er et sverd laget av bambus og blir brukt i kendo.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Et bokken blir brukt innen flere kampkunster som et relativt trygt og billig alternativ til et ekte sverd. Det blir brukt bland nybegynnere innen iaido, dette er kun for å sikre at en utøver blir kjent med og lærer seg prosedyrene for han går over til bruke et iaito. Allikevel er det et unntak hvis to utøvere må gå mot hverandre i en kata. Det finnes også spesial designede bokken som er tiltenkt å brukes ved sverd trekk (Iaido). I hovedsak betyr det at bokkenet blir utstyrt med en saya(slire) av plast eller tre og i mange tilfeller er dette bokkenet mye tynnere enn et vanlig bokken og er dermed ikke egnet til å utføre vanlige sverd teknikker.

Innen Kenjutsu blir bokken brukt mye om ikke alltid innen vanlig trening og kata, men også innen Bujinkan og andre Ninjutsu systemer blir et bokken brukt.

Bokken blir også brukt i kendo for å lære skikkelig teknikk og for å gjøre utøveren kjent med det krummede bladet, men det blir også brukt til å trene kata. Det er faktisk flere kata som benytter seg av krummingen og tilstedeværelsen av en tsuba(Parer stang) for å blokkere motstanderen sitt sverd, ettersom dette ikke er mulig med det rette "bladet i en shinai.

Mange Aikido teknikker er også laget med hensyn til bruken av Japanske sverd, allikevel er Aikido en ubevæpnet kampstil. Bruken av bokken innen en Aikodo dojo blir ikke sett på som bruken av et våpen, men snarer som et verktøy for å styrke utøverens fokus og konsentrasjon. Denne typen bokken har i de fleste tilfeller en jevn overgang mellom håndgrep og "blad" og blir ikke brukt med "tsuba". Aikidoka trener et type sverd stil som er kjent som Aiki-Ken og er noe forskjellig andre typer Japansk kampsport-/kunst. Et bokken blir brukt innen Aiki-Ken for å lære utøveren riktig kropps plassering og maai(avstand) i forhold til angriperen, for dermed å lære det som blir regnet som den sikreste men også sterkeste stilling. Filosofisk sett så legger Aiki-Ken vekt på å oppnå den beste angreps posisjonen, og oppnår dermed også tilstanden hvor utøveren selv kan velge om han/hun skal legge inn det avgjørende slaget.

Oppbygging[rediger | rediger kilde]

Kvaliteten på et bokken er avhenging av flere faktorer. Typen tre som blir brukt, den faktiske kvaliteten på det trevirket men også erfaringen til håndverkeren er kritiske faktorer som avgjør kvaliteten. Nesten alle masse produserte, billige bokken er laget av porøse og lett sammensatte tresalg fra sørøst Asia. Disse bokkenene blir lett skadet om ikke ødelagt hvis de brukes i kata med medium eller hard kontakt, aller helst bør de kun brukes til lett kontakt kata eller egen trening. I tillegg er det også kjent at dersom treslaget er av porøs type så kan det i visse tilfeller skje at lakken flasser av og en kan i noen tilfeller se områder som er blitt fylt igjen med trefyll eller sparkel.

De fleste typer nordamerikansk og europeisk rød eik blir regnet som ubrukelig bokkenmateriale, men det finnes enkelte typer av asiatiske rød eik som har en tettere oppbygging, og som dermed er mer egnet til å brukes som bokken.

Sterkere treslag som de japanske eikeartene akagashi og shirakashi, har vist seg å ha en mer stabil og ikke minst høyere styrke enn rød eik. Et annet valg er hickory. Dette kommer seg av en relativt god blanding mellom styrke og hardhet, men også en relativt lav pris.

Bruken av eksotiske hardtreslag er ikke uvanlig hvis en studerer noen typer dyrere bokken. Noen er laget av brasiliansk kirsebærtre (jatobá), andre er laget av purpleheart og enkelte dyre varianter kan være laget av lignum vitae. Tropiske treslag er ofte ganske tunge, en «egenskap» som ofte er ønsket i et bokken, dette til tross for skjørheten i slike tunge og harde materialer. Mange av disse eksotiske treslagene er egnet for suburi (egentrening), men ikke i partrening hvor det kan forekomme hard kontakt med andre bokken.

Suburito er bokken laget for suburi. Suburi, betyr bokstavelig «egenhugging», er huggtrening for enkel personer. Suburito er tykkere og tynge enn vanlige bokken, og brukerne må utvikle både styrke og teknikk. Uheldigvis så har vekten en tendens til å gjøre et suburito dårlig balansert, og på grunnlag av dette, blir de sjelden eller aldri brukt å parkamp eller kata.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historiesk sett er «bokken» like gamle som ekte japanske sverd og har siden den gang blitt brukt til å trene opp krigere. Miyamoto Musashi var en legendarisk kenjutsu mester. Han var kjent for å gå i kamp mot full utrustede motstandere, mens han selv kun var bevæpnet med kun ett eller to bokken. Det er bekreftet at han beseiret minst en sverdmester på denne måten: Sasaki Kojiro. Kojiro var bevæpnet med «tørkestativet» sitt, et langt dodachi. Allikevel beseiret Musashi han med et bokken han hadde skåret ut av en åre mens han ble fraktet med båt mot duellstedet, som var på en øy.

Bokken typer[rediger | rediger kilde]

Følgende er en liste over vanlige typer som blir produsert:

 1. daitō (katana-størrelse);
 2. shoto eller wakizashi bo (wakizashi-størrelse);
 3. tanto bo (tantō-størrelse); og
 4. suburi kan bli laget i enten daito- eller shoto-størrelse, men disse er ment for å brukes som egentrening. De er mye tyngre og ikke minst vanskeligere å bruke. De fører til at utøveren utvikler større muskler, men gjør også at utøveren blir bedre med "normale" bokken. En kjent suburibruker var Miyamoto Musashi, han brukte et suburi i en duell mot Sasaki Kojiro.

Bokken kan også bli laget for å representere andre våpen, som f.eks. nagamaki, no-dachi, yari, naginata, kama, osv. Disse få eksemplene er de vanligste som blir brukt.

Treslag med høyest styrke[rediger | rediger kilde]

Treslag Spesifik gravitasjon Slagstyrke
1: Hickory .775 345
2: Osage orange .80 243
3: Kingwood (Rosetre) Ukjent 230
4: Afrikansk mopane Ukjent 200
5: Laminert rosetre 1.30 198
6: Hvist bjørk .62 196
7: Amerikansk ironwood Ukjent 196
8: Ask .60 196
9: Honduras Rosetre 1.00 189
10: Bøk Ukjent 180

Bokken i media[rediger | rediger kilde]

 • Et suburito har blitt popularisert i Neal Stephensons cyberpunkroman Snow Crash som et "redneck katana". Det blir beskrevet som "En ên meter lang tung bjelke med en tapet ende til håndtak. En bjelke blir cirka et katana, men det er mye tyngre."

Gene Starwind mener dette er for å unngå å bli oppdaget i metalldetektorer.

 • I Usagi Yojimbo, hovedpersonen og hans sønn , Jotaro, fikk i barndommen lov til å trene med bokken.
 • I Rurouni Kenshin, etter som familiens stilart (Kamiya Kasshin Ryu) forbyr bruken av ekte sverd, så bruker Kamiya Kaoru et bokken. Studentene hennes, Myōjin Yahiko og Tsukayama Yūtarō, bruker shinai.
 • I manga- og animeserien Shaman King er det en figur som heter Ryunosuke Umemiya. Han har et kallenavn som er "Bokuto no Ryu", eller som han er kjent i den engelske mangaen, "Wooden Sword" Ryu (I den engelske animeserien blir han kalt "Rio.") Et bokken er hans signatur våpen.
 • I manga- og animeserien Ranma ½, bruker Tatewaki Kuno et bokken som sitt personlige våpen, men likevel ser det ikke ut til at det gir ham noe overtak i duellene mot Ranma.
 • I manga- og animeserien Gintama, bruker hovedfiguren Sakata Gintoki et bokken som han kjøpte på en skoletur til Toya innsjøen.
 • I animefilmen "Demon City Shinjuki" er hovedfiguren en instruktør innen sverdkunst og hans personlige våpen er et bokken.
 • I Nintendo Wii spillet, "Red Steel", trener spilleren med bokken i Otori sin dojo.
 • I spillet "True Crime: New York City", kan spilleren kjøpe et bokken som et ikke-dødelig alternativ til et katana, som du også kan kjøpe på samme sted.
 • I spillet Ninja Gaiden Black, kan hovedfiguren Ryu Hayabusa bruke et bokken (blir kalt "Wooden Sword" i spillet) til å angripe sine fiender. Når dette våpenet er oppgradert til maks, så forandrer utseendet seg til å ligne et Eku.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]