Snow Crash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snow Crash
Forfatter(e)Neal Stephenson
SpråkEngelsk
SjangerCyberpunk, postcyberpunk, science fiction, postmoderne fiksjon
UtgittJuni 1992[1]

Snow Crash er den tredje romanen av Neal Stephenson. Den kom første gang ut i 1992. Originalspråket er engelsk, og den er oversatt til flere språk, også til norsk. Det er en science fictionroman av typen cyberpunk eller postcyberpunk. Den er full av svart humor og satire. Som mange andre av Stephensons bøker, inneholder den referanser til historie, lingvistikk, antropologi, arkeologi, religion, informatikk, politikk, kryptografi og filosofi.

Tittelen på romanen henspiller på uttrykket «snowcrash», som var det man fikk når de første Apple Macintoshene kræsjet og skjermen ble full av «snø».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Handlingen utspiller seg i Los Angeles og andre deler av Amerikas vestkyst, i området som tidligere var kjent som USA, i det tidlige 21. århundre. I denne hypotetiske fremtiden er det aller meste av styre og stell privatisert. Området er delt opp i utallige små enklaver, som alle er drevet enten av et større forretningssyndikat eller forskjellige «boligenklaver». Dette systemet minner om anarkokapitalisme, som er et tema Stephenson bringer med seg til sin neste roman The Diamond Age. Hyperinflasjon har ført til at dollaren er lite verd, og folk foretrekker å bruke valutaer som yen eller «kongbucks» (den offisielle valutaen hos Mr. Lee's Greater Hong Kong).

The Metaverse er en virtuell verden som har overtatt for dagens Internett. I the Metaverse finner man brukerstyrte avatarer, i tillegg til systemets egne demoner. Man kan logge inn enten fra sin egen private datamaskin, eller fra en publikumsterminal. Man kan lett se på avataren om man er logget på fra en publikumsterminal eller ikke, fordi avatarer derfra får en dårligere visuell kvalitet. Det er stigmatiserende å måtte logge på fra en publikumsterminal. I the Metaverse får man høy status av å ha en bra avatar som kan gjøre mye, og av det å ha tilgang til steder som the Black Sun, en eksklusiv Metaverseklubb.

Handlingsgang[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av romanen oppdager hovedpersonen Hiro Protagonist at det har kommet et nytt rusmiddel, kalt for «Snow Crash». Dette rusmiddelet blir tilbudt på den flott metaversenattklubb the Black Sun. Hiros venn og hackerkollega blir offer for rusmiddelets virkninger, som er helt unike i og med det at den har effekt både innenfor den virtuelle verdenen og i virkeligheten. Hiro må bruke sine ferdigheter innen hacking og sverdslåssing for å løse mysteriet om Snow Crash.

Viktige figurer[rediger | rediger kilde]

Hiro Protagonist
Romanens helt, en dyktig hacker, verdens beste sverdfekter, og tidligere pizzabud for Mafiaen. Han er blakk, i og med at han solgte sine aksjer i the Black Sun for tidlig. Men han har utstrakt tilgang til the Metaverse, fordi han er en av de originale utviklerne.
Y.T.
Navnet står for «Yours Truly». Hun er en ung jente som jobber som skateboardbud, et meget dyktig et sådan, med sin «bilpuning» («haiker» med biler med magnetisk harpun). Hun hjelper Hiro med etterforskningen av det mystiske metaviruset. Og hun er Hiros forretningspartner i samle informasjon, som de selger til the Central Intelligence Corporation (tidligere CIA).
Juanita Marquez
En hacker, og tidligere kjæreste av Hiro. Hun forlot Hiro til fordel for hans kamerat Da5id. Hun får en nøkkelrolle i kappløpet for å stoppe Asherahs metavirus og Enkis antivirus nam-shub.
Da5id Meier
Venn av Hiro, og hacker som var med på å utvikle Metaverseklubben The Black Sun. Han er det første offeret for Snowcrash-viruset som vi får se i boken.
Dr. Emanuel Lagos
Forsker som oppdager Snowcrash-viruset og forteller Rife om det. Lagos utvikler the Librarian. Lagos blir i boka presentert som en «gargoyle», en som konstant er innlogget i the Metaverse.
Uncle Enzo
Overhodet i den amerikanske Mafia, som i denne hypotetiske fremtiden opererer offentlig og fritt, og som nå driver legitime forretninger.
The Librarian
En kunstig bibliotekar, utviklet av Lagos. Bibliotekaren samtaler med Hiro, og gir ham bakgrunnsinformasjon om sumerisk religion, om Snow Crash, og om de andre karakterene.
Mr. Lee
Overhodet for Mr. Lee's Greater Hong Kong, et syndikat hvor Hiro er borger, og som hjelper ham flere ganger.
Mr. Ng
Overhodet for Ng Security Industries, som er invalid etter en helikopterulykke i Vietnam. Han er oppfinneren bak Rat Things (pitbullcyborg) og andre futuristiske dingser. Hans «rullestol» er en svært så ombygd og tungt pansret flyplassbrannbil.
Fido
En Rat Thing, som er en tidligere hund som har blitt omgjort til en cyborg. The Rat Things ligner på de mekaniske hundene i Ray Bradburys Fahrenheit 451.
L. Bob Rife
En stormann som holder til på hangarskipet som er kjernen i the Raft, en flåte av båter som har festet seg til hverandre, og hvor en mengde av folk bor.
Raven
En aleut som jobber som leiesoldat. Han kjører rundt på en motorsykkel med en hydrogenbombe, som vil detonere automatisk hvis han dør. Hans mål i livet er å ta hevn på Amerika for behandlingen aleutene fikk under den andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]