Redneck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ung amerikanesk prankerskøyer») 2002 med kitsch og annet som av noen knyttes til den konservative redneck-kulturen i USA: plakat for president George W. Bush, hageflamingo, jegercaps, bilterning i pusestoff, golfbil og plastikkjesus.

Redneck er historisk sett et nedsettende amerikansk slanguttrykk brukt om en fattig, uutdannet, hvit gårdbruker fra Sørstatene i USA.[1] Uttrykket kommer opprinnelig fra tiden hvor unionssoldatene kjempet for å ivareta det 17. grunnlovstillegget. Under de kaldere periodene brukte de fleste unionssoldatene skjerf som var farget rødt for å unngå å få smerter i nakken. Dette ble etter hvert den nye meningen til ordet, og befolkningen som bor i de syd-østlige og sydlige deler av USA blir til stadighet forbundet med såkalte «rednecks»

Liknende betegnelser og bruk[rediger | rediger kilde]

Redneck minner i betydning om cracker, som særlig brukes i Georgia og Florida, hillbilly i Appalachene og Ozark[2], white trash[3][4] og hick. Den vanligste betydningen i USA, det vil si «fattige hvite på landet sør i USA», oppstod trolig fordi bønder og andre landarbeidere fikk rød hals og nakke etter arbeid utendørs i steikende sol; et sitat fra 1893 definerer rednecks som «poorer inhabitants of the rural districts (...) men who work in the field, as a matter of course, generally have their skin burned red by the sun, and especially is this true of the back of their necks».[5] I de siste tiårene har uttrykket utviklet seg til en betegnelse på stereotypien av, eller karikaturen på, sneversynte, skinnhellige, lavutdannede, pøbelaktige motstandere av det moderne, og er ofte blitt brukt for å angripe konservative personer og tilhengere av raseskillepolitikk. Samtidig har mange fra Sørstatene og folk utenfor USA tatt til seg uttrykket som en mer positiv, ofte litt selvironisk betegnelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Harold Wentworth, and Stuart Berg Flexner, Dictionary of American Slang (1975) p. 424.
 2. ^ Anthony Harkins, Hillbilly, A Cultural History of an American Icon, Oxford University Press (2004), pg 39.
 3. ^ Wray (2006) page x.
 4. ^ Ernest Cashmore and James Jennings, eds. Racism: essential readings (2001) p. 36.
 5. ^ Frederic Gomes Cassidy & Joan Houston Hall, Dictionary of American Regional English, 2002, p. 531.

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Abbey, Edward. "In Defense of the Redneck", from Abbey's Road: Take the Other. New York: E. P. Dutton, 1979
 • Goad, Jim. The Redneck Manifesto: How Hillbillies, Hicks, and White Trash Became America's Scapegoats, New York: Simon & Schuster, 1997
 • West, Stephen A. From Yeoman to Redneck in the South Carolina Upcountry, 1850–1915 (2008)
 • Weston, Ruth D. "The Redneck Hero in the Postmodern World", South Carolina Review, Spring 1993
 • Wilson, Charles R. and William Ferris, eds. Encyclopedia of Southern Culture, (1989)
 • Wray, Matt. Not Quite White: White Trash and the Boundaries of Whiteness (2006)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary-logo-en.png Wiktionary: redneck – ordbokoppføring