Hopp til innhold

Iaito

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Iaito
Iaito

En iaito (居合刀, iaitō) er et imitert japansk sverd som brukes under trening med kampkunsten iaido eller iaijutsu. En Iaito kan også være kjent som en mogito. Et ekte, skarpt, japansk sverd betegnes som shinken – «sverd med sjel». De fleste iaito er laget av en aluminium-sink legering og er vanligvis billigere og lettere enn stål. Denne bruken av en legering og en blank (butt/rund) egg står også i samsvar med de japanske reglene som begrenser produksjonen av sverd. På grunn av dette er en iaito beregnet til å brukes some et treningsvåpen og er ikke egnet for noen type kontakt. De beste legeringsbladene er møysommelige reproduksjoner av ekte sverd, da med autentisk vekt, form, lignende høy kvalitet som ekte sverd og med lignende tillegg som sageo og tsuba. En god iaito kan til og med ha et etterlignet «hamon» (herdelinjen på et ekte sverdblad). For de som er interesserte et mer tradisjonelt sverd så finnes det også iaito laget av brettet stål, noe som er veldig likt et ekte katana, men med en blank (butt/rund) egg.

Mange tradisjonelle våpensmeder holder til i Seki i Gifu Prefecture, mange av disse lager også iaito. Noen dojoer i Japan anbefaler at det kun blir brukt legeringsblad av aluminium mens en trener iaido, i alle fall frem til utøverens erfaring er lang nok til at han/hun kan håndtere et ekte sverd, eller shinken. Noen koryu krever at utøverne starter med en shinken, mens andre moderne dojoer forbyr bruken av ekte sverd uansett erfaring.

Det at et iaito er laget eller valgt i forhold til en utøvers høyde og styrke er veldig viktig i forhold til sikkerhet og for å kunne fremføre en nøyaktig iaido waza, eller teknikk. En iaito blir veldig ofte konstruert slik at balanse punktet i bladet er lenger fra kissaki, eller tuppen, og nærmere tsubaen enn på et vanlig sverd.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata